De som lytter, flytter verden

Hvorfor er det så viktig med dialog?

Seks av ti personer svarer at de har latt være å ta opp vanskelige tema i nære relasjoner fordi det er ubehagelig. Halvparten av oss oppgir å ha mistet venner eller familie som resultat av mangel på god dialog.

Dialog, og mangelen på det, påvirker oss alle.

I dagens situasjon med polarisering, ekkokamre og skyttergravsretorikk, mener vi at fredsprisvinnernes arbeid kan inspirere til bedre dialog. Vi tror nemlig at alle kan ha noe å lære av fredsprisvinnernes metoder.

"Hele 46 prosent oppgir å ha mistet venner eller familie som resultat av mangel på god dialog."

Nobels Fredssenter vil derfor bidra til å sette dette på dagsordenen og inviterer til en skikkelig dugnad for dialogen gjennom arrangementer, aktiviteter for skoleelever og utstillinger. Vi gleder oss til å lansere vårt dialogprosjekt «De som lytter, flytter verden»! 

Vi har til og med samlet noen av fredsprisvinnernes beste tips om dialog i en liten bok som kan kjøpes i butikken vår, eller lastes ned gratis på denne nettsiden! Bla nedover for å se.

The Best Weapon

Fredsprisvinnerne har oppnådd det nesten umulige – og det hadde de ikke klart uten dialog.

Fredsbenken er en seks meter lang skulptur bestilt av Nobels Fredssenter for å symbolisere nettopp dette. Den er designet av Snøhetta, produsert av Vestre med aluminium levert av Hydro. Benken er inspirert av Nelson Mandelas ord "The best weapon is to sit down and talk", og skal avdukes på Rådhusplassen i Oslo , 8. desember 2021. Gro Harlem Brundtland og Jørgen Frydnes er blant de som deltar i dialogen på denne spennende dagen.

Skulpturen er et symbol på diplomati og dialog. Den er ment å hylle fredsprisvinnerne og deres arbeid for å finne effektive løsninger for fred, og for å bringe mennesker sammen.

Klikk på arrangementet nedenfor for å se programmet for 8. desember.

Den lille boka om dialog

Boka, «De som lytter, flytter verden», er laget spesielt til deg som ønsker å bli bedre på dialog – eller kanskje du kjenner noen som trenger en smule øvelse? Her serverer vi litt teori, tips og eksempler, og illustrerer hvordan fredsprisvinnere har benyttet dialog i sitt arbeid.

Foto: Mette Bruaas / Nobels Fredssenter

Vår dialogekspert Chro Borhan har laget 8 prinsipper for god dialog basert på dialogteori og koblet dette opp mot fredsprisvinnere som Martin Luther King, Desmond Tutu, Shirin Ebadi og Tawakkol Karman.

Se under for en smakebit av de åtte prinsippene – eller motta en lenke til hele boken, gratis, ved å registrere e-post adressen din. Da får du samtidig muligheten til å bli holdt oppdatert på dialogrelaterte arrangement og annet fint innhold fremover.

Ønsker du å lese boken gratis på nett? Klikk her for å motta lenke.