De som lytter, flytter verden
Hvorfor er det så viktig med dialog?
Seks av ti personer svarer at de har latt være å ta opp vanskelige tema i nære relasjoner fordi det er ubehagelig, ifølge en undersøkelse gjort av Nobels Fredssenter, våren 2021. Halvparten av oss oppgir å ha mistet venner eller familie som resultat av mangel på god dialog. Les mer om undersøkelsen her.
Dialog, og mangelen på det, påvirker oss alle.
I dagens situasjon med polarisering, ekkokamre og skyttergravsretorikk, mener vi at fredsprisvinnernes arbeid kan inspirere til bedre dialog. Vi tror nemlig at alle kan ha noe å lære av fredsprisvinnernes metoder.
"Hele 46 prosent oppgir å ha mistet venner eller familie som resultat av mangel på god dialog."
Nobels Fredssenter vil derfor bidra til å sette dette på dagsordenen og inviterer til en skikkelig dugnad for dialogen gjennom arrangementer, aktiviteter for skoleelever og utstillinger.
Vi har til og med samlet noen av fredsprisvinnernes beste tips om dialog i en liten bok som kan kjøpes i butikken vår, eller lastes ned gratis på denne nettsiden! Bla nedover for å se.
The Best Weapon
Fredsprisvinnerne har oppnådd det nesten umulige – og det hadde de ikke klart uten dialog.
Fredsbenken er en seks meter lang skulptur bestilt av Nobels Fredssenter for å symbolisere nettopp dette. Den er designet av Snøhetta, produsert av Vestre med aluminium levert av Hydro. Benken er inspirert av Nelson Mandelas ord "The best weapon is to sit down and talk", og ble avduket på Rådhusplassen i Oslo , 8. desember 2021. Gro Harlem Brundtland og Jørgen Frydnes er blant de som deltok i dialogen på denne spennende dagen.
Skulpturen er et symbol på diplomati og dialog. Den er ment å hylle fredsprisvinnerne og deres arbeid for å finne effektive løsninger for fred, og for å bringe mennesker sammen.

Den lille boka om dialog
Boka, «De som lytter, flytter verden», er laget spesielt til deg som ønsker å bli bedre på dialog – eller kanskje du kjenner noen som trenger en smule øvelse? Her serverer vi litt teori, tips og eksempler, og illustrerer hvordan fredsprisvinnere har benyttet dialog i sitt arbeid.
Vår dialogekspert Chro Borhan har laget 8 prinsipper for god dialog basert på dialogteori og koblet dette opp mot fredsprisvinnere som Martin Luther King, Desmond Tutu, Shirin Ebadi og Tawakkol Karman.
Se under for en smakebit av de åtte prinsippene – eller motta en lenke til hele boken, gratis, ved å registrere e-post adressen din. Da får du samtidig muligheten til å bli holdt oppdatert på dialogrelaterte arrangement og annet fint innhold fremover.
Motta lenke til den lille boken om dialog
Månedens dialogstemme
Hver måned leter vi på Nobels Fredssenter etter personer eller organisasjoner som fortjener utmerkelsen “Månedens dialogstemme”. Vi vil løfte frem de som bruker stemmen eller pennen sin til å fremme god dialog. Bli kjent med - og inspirert av - våre tidligere dialogstemmer her!
Podcast: De som lytter, flytter verden
I 2022 satt vi i gang vår podcast-serie i sammenheng med dialogprosjektet. Her finner du episodene!
IRAN: Vår dialogekspert Chro Borhan samlet fire ulike stemmer for å belyse hva som skjer i landet fra ulike perspektiv. Samtalen gikk på temaer som kvinnekamp, feministisk revolusjon, hva utløste det store engasjementet, det unike med et samlet opprør og hva gjestene i studio tenker om Irans fremtid.
TRO- OG LIVSSYNSDIALOG: I studio har vi med oss fire personer som representerer ulike tro-og livssyn. Vi skal få lære litt om hvilken rolle dialog har i de ulike tro-og livssynene, og dialog mellom disse.
Kan vi bli lykkeligere av å snakke sammen?
9. mars 2022 ble filmen Mission: JOY vist for først gang i Norge. I filmen møter vi de to ikoniske fredsprisvinnerne Hans høyhet Dalai Lama og erkebiskop Desmond Tutu deler sin visdom gjennom en lattermild dokumentarfilm som er inspirert av deres internasjonale New York Times-bestselger, The Book of Joy.
Filmvisningen ble innledet med samtale mellom psykolog Carina Carl og "lykkeforsker" Lisa Vivoll Straume, ledet av Nobels Fredssenters Kim Reksten Grønneberg.
Hvordan kan bedre dialog endre deg?
19. november 2022 inviterte den Emmy-vinnende dokumentarfilmskaperen Deeyah Khan og Nobels Fredssenter til et helt spesielt arrangement med visning og samtaler rundt den prisbelønte filmen “White Right: Meeting the Enemy”.
Til Oslo tok Deeyah med seg Jeff Schoep, en gang USAs mest beryktede nynazist og Arno Michaelis – en tidligere forkjemper for rasekrig, og vokalist i race-metal-bandet Centurion. Du kan se opptak av hele samtalen nedenfor.
Takk til Microsoft Norge og Stiftelsen Flux som støtter dette arbeidet.