Bedre dialog: Lær av fredspris- vinnerne

Fredsprisvinnernes metoder kan også brukes til å løse – eller unngå – konflikter i hverdagen. Og i dag trengs god dialog mer enn noensinne.

Gif som viser dialog

Å snakke godt sammen har aldri vært enkelt.

Halvparten av oss oppgir å ha mistet kontakt med venner eller familie som resultat av mangel på god dialog. Det viser en undersøkelse gjort av Nobels Fredssenter.

Men det finnes en velprøvd og effektiv metodikk for å skape forståelse og forsoning. Dette ligger helt i hjertet av fredsprisvinnernes arbeid. Nettopp dialog.

På denne siden finner du et dypdykk inn i vårt arbeid med dialog:

Du kan for eksempel utforske dialogprinsipper, lese inspirerende tips fra dem som bruker dialog til positiv forandring, se tidligere og kommende arrangementer om dialog og – ikke minst – sette dine egne dialogferdigheter på prøve i vårt interaktive drama.

Swipe for å se alle verktøyene ➝

Hvorfor er det så viktig med god dialog?

Vi roper til hverandre, i stedet for å snakke sammen. Slik opplever mange at det er blitt.

Da kan det være fort å glemme at vi har mer til felles enn vi tror, og at vi tross alt kommer lengst når vi ser og hører hverandre, uansett hvor sprikende synspunktene og meningene våre er i utgangspunktet.

Det handler om å skape trygge rom, om å lytte og dele erfaringer. Det handler om å stille spørsmål, snakke om det som er vanskelig, og bidra til tilgivelse og forsoning. Det er dette som er fredsprisvinnernes metoder. Og disse har vi alle noe å lære av.

Dialoginspirasjon

Verden er fylt med personer som bruker sine stemmer og plattformer til å fremme god dialog. Vi har snakket med fire av dem og bedt dem om å gi oss sine beste tips.

Test deg selv: Hvilken dialogstil har du?

Hva du sier, har mye å si. I vår interaktive dialogfilm styrer du en samtale rundt middagsbordet fra morens perspektiv.

Prøv vår interaktive dialogfilm!

Denne samtalen mellom mor og datter kan ta mange vendinger. Hva utfallet blir, er opp til deg – du får nemlig styre morens del av samtalen.

Bilde av fredsbenken

The Best Weapon

Fredsprisvinnerne har oppnådd det nesten umulige – og det hadde de ikke klart uten dialog.

Fredsbenken er en seks meter lang skulptur bestilt av Nobels Fredssenter for å symbolisere nettopp dette. Den er utformet på en måte som gjør at den forsiktig fører dem som sitter på den nærmere hverandre – et godt utgangspunkt for en god dialog.

Benken er inspirert av Nelson Mandelas ord "The best weapon is to sit down and talk", og ble avduket på Rådhusplassen i Oslo , 8. desember 2021.

Skulpturen er et symbol på diplomati og dialog. Den er ment å hylle fredsprisvinnerne og deres arbeid for å finne effektive løsninger for fred, og for å bringe mennesker sammen.

Månedens dialogstemmer

Hver måned leter vi på Nobels Fredssenter etter personer eller organisasjoner som bruker stemmen eller pennen sin til å fremme god dialog.

Industriaksjonen og Natur og Ungdom

Tradisjonelt har miljøbevegelsen og industrien vært motpoler, men gjennom industribesøk og en rekke dialogmøter har de to funnet sammen i en usannsynlig allianse.

Hilde Henriksen og Mina Adampour

Etter å ha stått i en heftig krangel og mediestorm mot hverandre, har de nå samarbeidet om å skrive en ny barnebok sammen

Noman mubashir og Kjersti Fløgstad

Noman Mubashir

I den nye TV-serien "Lett å hate" utforsker Noman diskrimineringen han og andre i lignende situasjoner opplever. Med en raus holdning overfor meningsmotstandere understreker han viktigheten av å snakke sammen på tvers av forskjeller.

Folk møter folk med månedens dialogstemme diplom

Folk møter folk

Folk møter folk bygger broer mellom mennesker og skaper samhold i lokalmiljøet. Prosjektet har utspring i Arendal, men har siden spredt seg til en rekke steder i Norge, og er også prøvd ut internasjonalt. 

Dialogpilotene

Dialogpilotene

Dialogpilotene har i flere år utdannet dialogpiloter som drar ut i lokalmiljøet der de gjennomfører dialogverksteder med fokus på tros- og livssynsdialog, bekjempelse av fordommer og bevisstgjøring av elevenes egne holdninger.

Khalid Salimi

Khalid Salimi

Grunnlegger av Melahuset og Melafestivalen som går av stabelen i august hvert år i Oslo. Vi ønsker å hedre Salimi for hans mangeårige innsats for mangfold og inkludering i kulturlivet.

Rohit Saggi

Rohit Saggi

Fotballdommer Rohit Saggis respons etter at han ble truffet i hodet av en flaske etter en eliteseriekamp er berømmelig.

Martine Halvorsen

Martine Halvorsen

Under nasjonaldagen i 2023 arrangerte Martine Halvorsen for andre året på rad en sammenkomst hvor alle var invitert. Vi heier på denne type raus inkludering!

Martin Holmen

Martin Holmen

Vinteren 2023 møtte Martin Holmen en av dem som mobbet ham i barndommen på skitur. Sammen med resten av internett lot vi oss begeistre av det han skrev da han kom hjem.

Bilde av elever fra Steinskjer skole

Steinkjer skole

Elevene ved Steinkjer skole tok grep for å få slutt på stygg språkbruk i skolegården. Belønningen er bedre tone mellom elevene og et bedret skolemiljø.

Ordfører av Leseby kommune Sigurd Rafaelsen

Lebesby kommune

I en tid der hardt ordskifte preger den offentlige samtalen, har Lebesby kommune lansert sitt Sosialpolitiske opprop der alle politikerne i kommunestyret stiller seg bak viktige og prinsipielle verdier – på tvers av politisk tilhørighet.

Portrett av Ingunn Solheim og kollega

Uenig-redaksjonen

Ueinig er et friskt pust og et svært godt tilskudd i den norske samfunnsdebatten. Programmet viser at det faktisk er mulig å sette seg ned med sine meningsmotstandere og bli litt klokere på hverandre.

Maren Ueland

Maren Ueland

Nobels Fredssenter vil gi honnør til Irene Ueland for hennes dialogarbeid i kjølvannet av drapet på datteren Maren Ueland.

Together We Build It og Utøya

Together We Build It og Utøya

Å inkludere alle med er et sentralt prinsipp for god dialog. I august 2022 møttes 11 libyere fra forskjellige grupper på Utøya til et dialogmøte over fire dager om situasjonen i hjemlandet.

Salam og Skeiv Verden

Salam og Skeiv Verden

Organisasjonene Salam og Skeiv Verden har bidratt til å løfte vanskelig tematikk inn i den offentlige samtalen.

Live Kleveland fra Dyrevernalliansen og Kjell Rakkenes fra Nortura

Nortura, Dyrevernalliansen m.fl.

I mai møttes Nortura , Framtiden i Våre Hender, Dyrevernalliansen, Geno og Spire til et dialogmøte hvor viktige temaer innen bærekraft stod på agendaen.

Porterett av Emma Ingebrigtsen

Emma Ingebrigtsen

Haugesund-russen Emma Ingebrigtsen har bidratt til en mer inkluderende russefeiring og ble "månedens dialogstemme" for april 2022.

Lise Klaveness

Lise Klavenes

Lise Klaveness har brukt sin stemme til å stå opp for dialog, og gjort det tydelig for en hel verden hvor viktig det er for å få til endring.

Redd Barna

Den aller første «Månedens Dialogstemme» gikk til Redd Barna og Monica Sydgård, for arbeidet med å skape et bedre dialogklima rundt krigen i Ukraina.

DEN LILLE BOKEN OM DIALOG

Boken «De som lytter, flytter verden» er laget spesielt til deg som ønsker å bli bedre på dialog – eller kanskje du kjenner noen som trenger en smule øvelse? Her serverer vi litt teori, tips og eksempler, og illustrerer hvordan fredsprisvinnere har benyttet dialog i sitt arbeid.

Vår dialogekspert Chro Borhan har laget 8 prinsipper for god dialog basert på dialogteori og koblet dette opp mot fredsprisvinnere som Martin Luther King, Desmond Tutu, Shirin Ebadi og Tawakkol Karman.

Ønsker du boken i bokhyllen, eller som en gave, kan den kjøpes for 98 kroner i butikken vår.

Registrer deg på lenken under og få tilsendt en gratis digital kopi av boken.

Kjøp boken her:

Bøker

De som lytter, flytter verden

98 KR

Nobels fredssenters podkastserie om dialog

Som en del av vår satsning på dialog satte vi i 2022 i gang med podkastserien «De som lytter, flytter verden». Under finner du lenker til episodene.

Arrangementer om dialog

På lenkene under finner du tidligere og fremtidige arrangementer om og med dialog i regi av Nobels Fredssenter. Klikk deg inn på lenkene for mer informasjon.

Lær mer om dialog hos oss

Mange fredsprisvinnere har oppnådd det nær umulige ved hjelp av dialog. Inspirert av deres arbeid og med noen av landets beste dialogeksperter på laget, tilbyr vi nå kurs til privatpersoner og næringsliv.

Skole

Vi har undervisningsopplegg om dialog til bruk i klasserommet. Alle oppleggene er tilgjengelig digitalt og er gratis.

Takk til våre hovedpartnere Hydro og Reitan Retail, og til Stiftelsen Flux, Strawberry, Microsoft Norge og Sparebankstiftelsen som støtter vårt arbeid med dialog