Arrangement

Hvordan kan bedre dialog endre deg?

Foto av Deeyah Khan og Finn Skårderud

UTSOLGT! Filmvisning og samtale med Deeyah Khan og Finn Skårderud.

Tid: 19.nov. 2022 13:00 - 15:30
Sted: Colosseum Kino
Portrett av Deeyah Kahn
Deeyah Khan

Den Emmy-vinnende dokumentarfilmskaperen Deeyah Khan og Nobels Fredssenter inviterer til et helt spesielt arrangement med visning og samtaler rundt den prisbelønte filmen “White Right: Meeting the enemy”.

Til Oslo har Deeyah med seg Jeff Schoep, en gang USAs mest beryktede nynazist, nå konsulent for Simon Wiesenthal Center og inspirerende foredragsholder for Conscious Campus. Jeff valgte å bryte ut fra sine miljøer som resultat av filmen, og er levende bevis på at dialog kan bidra til endring. Arno Michaelis – en tidligere forkjemper for rasekrig, og vokalist i race-metal-bandet Centurion – blir også med til Oslo for å delta i dialogen.

Portrett av Finn Skårderud
Finn Skårderud

Finn Skårderud er professor, forfatter og en av Norges mest meritterte psykiatere. Sammen med Nobels Fredssenters dialogekspert Chro Borhan og ordstyrer Henrik Syse skal vi samtale rundt følgende temaer denne dagen:

 • Hvordan kan det å ha dialog som grunnholdning endre deg?
 • Hva gjør man når man havner på kant med venner og familie?
 • Hvorfor bør du gå i dialog med noen du er fullstendig uenig med? Hva kan det gi deg?
 • Samfunnsdebatten i USA sammenlignet med Norge: Likheter og ulikheter- og hva bør vi passe på i Norge?
 • Hvordan unngår vi polarisering av samfunn med ekstreme miljøer på ytre venstre og høyre?
Skjermbilde fra film
Skjermbilde fra film: Deeyah Khan og Jeff Schoep
Portrett av Arno Michaelis
Arno Michaelis

Arrangementet vil foregå vekselvis på norsk og engelsk. Filmen vises med engelske undertekster og det er unummererte sitteplasser denne dagen, så møt opp tidlig for å sikre din favorittplass.

Deeyah Khan har høstet utallige lovord og priser for sitt arbeid som filmskaper og menneskerettighetsaktivist. Hun er nå aktuell med filmen «Behind the rage». Deeyah har norsk-pakistansk familiebakgrunn og vokste opp som Deepika Thathaal og slo gjennom som musiker og sanger i ung alder. I 1997 forlot hun Norge og bosatte seg i London, etter hets og trakassering fra konservative norske muslimer. Ved siden av arbeidet med dokumentarfilmene har hun gjort en stor innsats for forfulgte kvinnelige artister, unge muslimske kvinners kunstneriske aktivitet og ytringsmuligheter, og grunnlagt flere organisasjoner som arbeider med dette.

Arrangementet er støttet av Hydro, Stiftelsen Flux, Microsoft Norge, KLP og Fritt Ord.

Om filmen:

I dokumentarfilmen White Right: Meeting the Enemy reiser Deeyah til USA for å møte noen av landets mest fremtredende nynazister for å forsøke å forstå de personlige og politiske årsakene bak den tilsynelatende gjenoppblomstringen av høyreekstremisme i Amerika. Hun laget filmen etter å ha blitt intervjuet på TV om multikulturalisme som resulterte i mange trusler og hatefulle ytringer på sosiale medier.

Bilde fra filmen White right: meeting the enemy
Skjermbilde fra filmen "White right: Meeting the Enemy"

Carol Midgley i The Times, skrev om filmen: "Dels undersøkende journalist, dels nesten psykoterapeut, bruker Khan harde og myke ferdigheter for å avdekke hva som driver hat og tvinger folk til å møte henne, deres såkalte fiende".

Arrangementet er en del av Nobels Fredssenters satsing på dialog gjennom serien «De som lytter, flytter verden». Les mer og finn inspirasjon til en hverdag med bedre dialog.

Program

 • Velkommen ved Kjersti Fløgstad, direktør Nobels Fredssenter
 • Filmvisning av “Meeting the enemy” (varighet ca 1 time)
 • Samtale med Deeyah Khan, Jeff Schoep og Arno Michaelis
 • Samtale med Deeyah Khan, Finn Skårderud og Chro Borhan

Gjestene denne dagen får også et spesialtilbud på vår bok, «De som lytter, flytter verden», med 8 tips til god dialog, blant annet fra fredsprisvinnere som Martin Luther King, Desmond Tutu og Dalai Lama. Samtalene blir filmet og lagt ut i etterkant av arrangementet.

Priser:

 • Inngangsbillett: 180 kroner
 • Student: 90 kroner