– Det er viktig for meg å prøve å forstå meningsmotstanderne mine

For Natur og Ungdom-leder Gina Gylver (21) er dialog et av de sentrale redskapene i miljøbevegelsens verktøykasse.

Gina Gylver om dialog
NewsLab / Ole Kinapel

– Noe av det aller skumleste med klimadebatten – særlig de siste årene, men egentlig så lenge jeg har vært med i den – er den enorme polariseringen. Iblant er det mer skyttergravskrig enn faktisk samtale og debatt, sier Gina Gylver.

Vi møter Natur og Ungdom-lederen i organisasjonens kledelig slitne hovedkvarter i Torggata, der et jevnt påfyll av matfett fra kebabsjappa i nabobygningen har gjort bakgården til et paradis for rotter.

Innendørs er stemningen triveligere, selv om Gina altså gremmes over debattklimaet i klimadebatten.

– Miljøbevegelsen skal selv ha en del av skylden, både for det og for de sterke konfliktlinjene som har oppstått. Både den mellom by og land, men også den mellom fagbevegelsen, industri-Norge og miljøbevegelsen. Det handler om hvilke ord vi bruker og hvilke samarbeid vi søker. Det skader saken enormt at vi skaper motsetninger som ofte er kunstige.

Denne våren har Natur og Ungdom, sammen med Industriaksjonen og i regi av Manifest Tankesmie, lansert ti bud for en rettferdig grønn omstilling, der de har har prøvd å finne felles grunn mellom fagbevegelsen og miljøbevegelsen når det kommer til industribygging.

– Sånne prosjekter er jo enormt viktige – og enormt spennende, sier Gina.

GINA GYLVERS FEM BESTE TIPS FOR EN GOD DIALOG:

1. Vær bevisst på maktstrukturer

Det er veldig viktig at vi anerkjenner maktskjevheten som finnes i ulike relasjoner. Det er noe av det aller viktigste når vi går inn i en dialog.

2. Søk det oppriktige

Ønsket om dialog må være oppriktig fra begge sider av samtalen. Og du må – skummelt som det er – være villig til å akseptere at du kan ta feil.

3. Gjør en jobb i forkant

For å få til en ekte samtale, kan det være lurt å gjøre et arbeid for å sette deg inn i dialogpartnerens kultur, historie, tradisjoner og språk.

4. Bygg relasjoner

Ta deg bryet med å bli kjent med folk utover sak. Det gjør det lettere å forstå hvorfor de mener det de gjør og hvorfor de står der de står. Dere trenger ikke å bli bestevenner underveis.

5. Aksepter forskjellene

Jeg møter av og til folk som er på samme lag som meg, men likevel uenige – for eksempel klimaskeptikere som kjemper for naturen. Da må jeg akseptere at vi lever i forskjellige verdener, men likevel må kunne samarbeide om enkeltsaker.

Ansvarsfraskrivelse og handlingslammelse

Til tross for sin unge alder, er Gina allerede en veteran innen miljøbevegelsen. 21-åringen har vært medlem i Natur og Ungdom siden hun var 12 år – hele ungdomstiden og halve livet, med andre ord. Gjennom oppveksten snakket familien mye om klima, rettferdighet og politikk rundt middagsbordet.

– Så var det særlig ett år som ble veldig definerende for meg – da jeg var åtte og familien flyttet til Madagaskar, der vi bodde i slummen i Antananarivo i et år. Det var både fantastisk og forferdelig. Nå rammes de jo av naturkatastrofe på naturkatastrofe, men det satte dype spor å se fattigdom og konsekvensene av grove urettferdighet på så kloss hold, og innse hvor ufattelig heldige vi er som er velsignet med et norsk statsborgerskap.

Fire år senere, ved stortingsvalget høsten 2013, kjente hun på trangen til å gjøre noe – både for ungdommene på Madagaskar og hennes egen generasjon her hjemme. Redningen for 12 år gamle Gina ble Natur og Ungdom, der hun ble valgt som lokallagsleder i Oslo Øst året etter.

– Det var første gang jeg innså at våre ledende folkevalgte politikere tar bevisste valg hver eneste dag som setter hele vår fremtid på spill. Det er en enorm ansvarsfraskrivelse. Og det handler ikke om kunnskapsmangel, men om handlingslammelse og manglende vilje, sier hun.

– Det var veldig, veldig skremmende – en eksistensiell opplevelse av at vi er på vei mot to altomfattende kriser, eller står midt i dem.

Dialog forplikter

Ungdomstiden er kanskje ikke den perioden i livet der dialog og lydhørhet utmerker seg som de mest naturlige impulsene. Likevel har Gina Gylver lært seg verdien av å lytte og snakke sammen i løpet av sine år i Natur og Ungdom.

Gina Gylver om dialog

– Dialog er en jobb. Den kommer ikke av seg selv. Det handler om å skape gode rammer og forutsetninger og bruke masse tid. Og det er forpliktende. Å bygge tillit er noe som virkelig tar tid.

For Gina innebærer dialog i praksis å sette seg inn i hva hennes meningsmotstandere tenker, og ikke minst hvorfor de gjør det.

– Det er noe jeg bestemmer meg for, men som det også er veldig lett å drite i. Det er enkelt å svartmale folk og demonisere de store kapitalinteressene, de som jobber i oljen og politikere. Men da kommer man jo ingen vei. Så det er noe jeg jobber aktivt med, og som jeg ser effekten av.

Viktigheten av sivil ulydighet

Hvis det først er i år du har lagt merke til navnet Gina Gylver, har det sine naturlige årsaker: NU-lederen var tungt til stede blant aksjonistene som inntok regjeringskvartalet tidligere i år, i protest mot statens pågående brudd på menneskerettighetene til samene på Fosen.

Her trakk miljøbevegelsen opp et annet viktig redskap fra verktøykassa: Sivil ulydighet.

– Det hadde gått 500 dager uten at noe som helst hadde skjedd fra høyesterettsdommen falt til vi tok oss inn på olje- og energidepartementet. Og så fulgte en uke som endte med at vi blokkerte 10 departementer, samlet 2000 mennesker foran Stortinget og i stille markering foran slottet, og fylte regjeringskvartalet med lavvoer, lenker og bannere.

– Først da klarte regjeringen å anerkjenne at dette er et pågående menneskerettighetsbrudd og beklage overfor samene på Fosen, sier Gina.

Hun påpeker at sivil ulydighet – paradoksalt nok – i visse tilfeller kan være selve forutsetningen for at en dialog kan starte.

– Det var jo umulig å ha noen dialog så lenge staten mente at dette ikke var noe menneskerettighetsbrudd, ikke forholdt seg til dommen, og ikke sa unnskyld eller anerkjente noe som helst. Det er først nå dialogen og arbeidet begynner. Og da har sivil ulydighet spilt den viktigste og beste rollen.

"Det var veldig, veldig skremmende – en eksistensiell opplevelse av at vi er på vei mot to altomfattende kriser, eller står midt i dem."
- Gina Gylver

Klamme klemmer

Å være ung og politisk engasjert kommer ikke uten omkostninger. En ting er polariseringen som gir seg til syne på nettet og sosiale medier, ofte i form av hets og latterliggjøring. En annen er arsenalet av hersketeknikker Gina og hennes allierte ofte møtes med i diskusjoner med eldre debattanter. Et faktum som gjør at NU skolerer medlemmene sine i å gjenkjenne hersketeknikker.

– Det kan være alt fra usynliggjøring – at debattantene ikke snakker til deg i et panel, for eksempel – til latterliggjøring. At motparten understreker hvor ung og idealistisk du er, og at du vil se annerledes på det når du blir eldre og vet hva du driver med.

En annen, mindre opplagt hersketeknikk er det Gina Gylver kaller «klamme klemmer» – et yndet grep blant mange politikere, ifølge NU-lederen.

– Det er når de sier: «Ja, du har helt, helt rett. Jeg er så enig!». Da blir du stående og lure på hva du skal svare. Så følger de gjerne opp med: «Det er så godt at du er engasjert!». En avvæpnende og ufarliggjørende setning som i realiteten er veldig nedlatende, sier Gina.

Saktegående bedring

Det kan være fristende å henfalle til motløshet ved tanken på de betydelige utfordringene vi har foran oss – i det minste om vi ønsker å bevare en noenlunde beboelig klode for kommende generasjoner.

Samtidig skjer det positive ting, både nasjonalt og globalt – ikke minst en fersk internasjonal naturavtale, der verdens land forplikter seg til å bevare naturen og forvalte den bærekraftig.

Banker og forsikringsselskaper svartelister selskaper som driver en miljøfiendtlig praksis. Finansnæringen har fått øynene opp for klimarisiko og naturrisiko, og tar med i sine vurderinger at oljefondet gradvis selger seg ut av fossilnæringen.

Gina Gylver om dialog
Newslab / Ole Kinapel

Selv den norske vintersporten har begynt å snakke om klimakrisen, påpeker Gina.

– Så ser vi jo at miljøbevegelsen får mange store gjennomslag. Vi har klart å holde Repparfjord og Førdefjorden fri for slam, og så får vi se når vi møter staten i retten 18. september. Vi vant saken om verdens nordligste oljefelt, Wisting. Vi har fått en ny normal for motorveier som er mindre energikrevende og naturødeleggende.

– Og se bare hva vi fikk til under Fosen-aksjonen. Den folkelige mobiliseringen og momentumet som ble skapt der, gir meg håp. Bra ting skjer i alle lag av samfunnet. Det går bare ikke fort nok, og de største og mektigste aktørene er fortsatt ikke med.

Mer dialoginspirasjon

Vil du lære mer om dialog?

Gå til våre dialogsider og finn hele vår verktøykasse for god dialog, inkludert vår interaktive dialogfilm.

Illustrasjon som lenker til landingssiden