Fortellingene bak Fredsprisen 2020

Hvordan henger sult og krig sammen? Fredsprisutstillingen 2020 undersøker ti land og konflikter der mat er brukt som våpen. Her kan du se bildene og lese historiene bak.

Ill: Vivi Holtfodt / Nobels Fredssenter

Nobels fredspris for 2020 til Verdens matvareprogram satte søkelys på matens rolle i krig og konflikt. Da vi skulle lage Fredsprisutstillingen 2020 ønsket vi å vise eksempler på at mat har blitt brukt som våpen.

Den anerkjente etiopiske fotokunstneren Aïda Muluneh fikk i oppdrag å lage en fotoserie med ti bilder som illustrerte ti ulike land og konflikter der mat har blitt brukt som et maktmiddel. Gjennom hele 2021 publiserer vi spennende bakgrunnsmateriale om hvert av de ti landene. Klikk på landet for lese og lære mer:

Foto: Moustafa Cheaiteli

OM KUNSTNEREN:

Årets fredsprisfotograf er den anerkjente fotokunstneren Aïda Muluneh. Hun er født i Etiopia, vokst opp i Jemen, flyttet til Canada og startet karrieren som fotojournalist i Washington Post. Som kunstner har hun stilt ut verkene sine på MOMA i New York, Smithsonian’s i Washington og i Sør-Afrika, Mali, Frankrike, Kina og Norge. Bildene til årets fredsprisutstillingen har hun tatt i Abidjan, Elfenbenskysten, der hun for tiden bor og jobber.

Behind the scenes of the creation of the Nobel Peace Prize Exhibition 2020. Photographer: Aurelie Jocelyne Toh Grah.

Hele fotoserien til Aïda Muluneh vises digitalt på nrk.no. «Road of Glory» vises også fysisk på Nobels Fredssenter som en del av Fredsprisutstillingen 2020 når museet kan åpne dørene igjen etter korona-nedstengingen. Utstillingen vises frem til november 2021.

Foto: Asle Olsen / Nobels Fredssenter

Utstillingen er støttet av Yara International (Nobel Peace Prize Celebration Partner 2020) og Canon Europe (print partner) og støttespiller Bergesenstiftelsen.