Arrangement

Freedom of Expression festival

Vi feirer ytringsfrihet i alle former: Foredrag, musikk, dans, film, gatekunst, workshops, performance, mat og drikke. Lær, opplev noe nytt og bli inspirert til å bruke ytringsfriheten din.

Tid: 2.sep. 2022 13:00 - 15:00
Sted: Nobels Fredssenter og Rådhusplassen

Fredag 2. september: 15:00-22:00
Lørdag 3. september: 11:00-17:00

Festivalen foregår utendørs på Rådhusplassen og inne på Nobels Fredssenter og er åpen for alle.

Freedom of Expression Festival avslutter et år med fokus på fredsprisen til Maria Ressa og Dimitrij Muratov. De to journalistene ble tildelt Nobels fredspris i 2021 for sin modige kamp for ytringsfriheten i Filippinene og Russland.

Oppvarming til festivalen
2021 var et år preget av vold og tragedier generelt, men også særlig rettet mot kunst og kunstnere i et omfang som verden ikke sett på mange år. Noen av konsekvensene av hendelser som kuppet i Myanmar i februar og Talibans maktovertakelse i Afghanistan i august var en betydelig forverring av rettighetene og livene til kunstnere. Freemuse dokumenterte drap på 38 kunstnere i 12 land, hvorav 7 i Afghanistan og 3 i Burma.

Som en del av festivalen vil også Freemuse lansere rapporten The State of Artistic Freedom på Nobels fredssenter 1. september 2022 kl. 16:00. Alle er hjertelig velkommen!

I tillegg kan du besøke Art4Ukr sin Kunstutstilling og auksjon på Nobels Fredssenter hver dag frem til festivalen. Les mer om auksjonen her!

Fredag 2. september

Fredag kveld inviterer vi til «Demokratiet på tre timer med Bernt Hagtvet». Bli med på en helaften om demokratiet fra antikken til Donald Trump. Professor og nestor i demokratiforskning, Bernt Hagtvet, samtaler med Civita-rådgiver Eirik Løkke om demokratiets opprinnelse og utvikling – og hvilke trusler det står overfor i dag. Arrangementet er gratis, men krever påmelding.

Fredag kveld vil det i tillegg være to filmvisninger på 3KT – "A Thousand Cuts" (samtale med Maria Ressa etter filmen) og "The New Greatness Case". Klikk på lenken for å sikre deg en plass!

Lørdag 3. september
Lær å tegne karikaturer med Øisteins blyant, ta del i gatekunstworkshop med Street Art Oslo, og besøk Art4Ukraine sin kunstauksjon. Det vil også være foredrag/ samtaler med blant annet NRK-legenden Tomm Kristiansen, Lusine Djanyan fra Pussy Riot, og kunstnere som bidrar til motstandskampen i Ukraina.

Møt Amnesty Norge og NIM - Norges institusjon for menneskerettigheter. Vår partner Reitan Retail og Narvesen forteller historien om hvordan kioskene sikret ytringsfrihet under 2. verdenskrig og inviterer til «speakers’ corner». Foodtrucks og gode drikkeleverandører sørger for at du holder energien oppe gjennom hele dagen. Det blir også flere musikk og danseinnslag – gled dere!


Tusen takk til våre partnere Hydro, Reitan Retail, Amedia, Luminate, Fritt Ord og Designit.

AVVIK I ÅPNINGSTIDER
2. september 2022 er Nobels Fredssenter stengt på grunn av Freedom of Expression konferansen.
3. september 2022 er det halv pris på inngang i forbindelse med Freedom of Expression festivalen.

Se alle avvik her.