Arrangement

Kunst for Ukraina: Et initiativ av kunstnere for kunstnere

Kunstauksjon: kunstutstilling og auksjon i solidaritet med kunstnere i Ukraina

Kom til Kunst for Ukrainas program under Freedom of Expression festival!

Tid: 2.sep. 2022 16:00 - 16:00
Sted: Nobels Fredssenter

Frem til 3. september kan du komme og se kunstauksjonen “Kunst for Ukraina” og utstillingen “Kunst som Ytring” på Nobels Fredssenter.

Art4Ukr er et ikke-kommersielt og uavhengig kollektiv skapt av kunstnere i Oslo.
I samarbeid med Nobels Fredssenter vil de fra 18. august til 3. september ha en utstilling og kunstauksjon der pengene går til Kyiv Biennial Emergency Support Initiative.


Inntektene fra auksjonen går til Kyiv Biennial Emergency Support Initiative (ESI) som har som hovedmål å støtte kunstnere som blir igjen i landet. I tillegg gir dei økonomisk støtte til Artist-in-residence lokaler som nå huser flyktninger.

PROGRAM – Fredag 2.september

18:00 Introduksjon
18:20 Slam poesi by Hanna Asefaw
18.30 Presentasjon av kunstverk
18.45 Musikk av Andreas Røysum
19.00 Presentasjon av kunstverk
19.15 Dikt fra Ukraina oversatt av Marina Hobbel
19.30-22.30 Bar og sosialisering
22:30 Dørene stenger

PROGRAM – Lørdag 3.september

11:00 Dørene åpner
13:30 Panelsamtale
15:00 Presentasjon av kunstnere
18:00 Avslutning av fysisk utstilling
18:00 Dørene stenger

Om deltakere:

Hanna Asefaw

Hanna Asefaw (hun/henne) er samfunnsgeograf, aktivist og skrive-/scenekunstner fra Oslo som gjennom eksperimentering av ulike uttrykksformer, blant annet poesi, musikk og nysirkus, formidler historier om identitet, frigjøring og minnene som sitter fast i oss. Med interseksjonelle og tverrkunstneriske perspektiv som sitt naturlige utgangspunkt, mestrer hun på sterkt og sårbart vis å skildre sammenhengen mellom det private og det politiske – det personlige og strukturelle – det nære og det svære.


Andreas Røysum

Andreas Røysum er en klarinettist, komponist, kurator og arrangør bosatt i Numedal. Det improvisatoriske er hjørnesteinen i hans kunstneriske virke, og essensielt i musikken han elsker; enten det er frijazz, indisk klassisk, balinesisk gamelan, marrokansk transemusikk eller norske folketoner.

I 2022 kan man blant annet høre Andreas med Miman, Marthe Lea Band, Andreas Røysum Ensemble, Alasdair Roberts & Völvur, Nakama, og med toneangivende figurer som Mats Gustafsson, Paal Nilssen-Love, Alexander Von Schlippenbach og Axel Dörner. Han har siden 2015 arrangert Motvindfestivalen, og sysler ellers i året med annet kulturbyggende virke for Motvind Kulturlag.

Skuespillere

Benjamin Lønne Røsler

Benjamin Lønne Røsler er en frilans skuespiller utdannet ved NISS i 2011. Han har lang erfaring på scenen og har turnert land og strand blant annet gjennom forestillinger i Den Kulturelle Skolesekken. Benjamin dukker også opp på film og TV og var sist å se i NRKs 22 Juli. I tillegg har han satt opp eget stykke og debutert som dramatiker gjennom Unge Vikens Debutantprogram.  er en frilans skuespiller utdannet ved NISS i 2011. Han har lang erfaring på scenen og har turnert land og strand blant annet gjennom forestillinger i Den Kulturelle Skolesekken. Benjamin dukker også opp på film og TV og var sist å se i NRKs 22 Juli. I tillegg har han satt opp eget stykke og debutert som dramatiker gjennom Unge Vikens

Debutantprogram.

Nanna Lundevall

Nanna Lundevall er skuespiller med bachelorgrad fra Westerdals Oslo Act. Etter endt utdannelse har hun medvirket i ulike produksjoner for både scene og film, og innleser av lydbøker.

Ukrainske poeter

Julia Musakovska

Julia Musakovska er ukrainsk poet og oversetter, født i Lviv i 1982. Der bor hun også nå. Hun har gitt ut fem diktsamlinger, blant annet «Frihetens gud» (2021) og «Menn, kvinner og barn» (2015), og har fått flere utmerkelser.

Ija Kiva

Ija Kiva (f. 1984) er ukrainsk poet, oversetter, feministisk aktivist. Hun ble født i Donetsk, men flyttet til Kyiv på grunn av krigshandlinger i Donetsk-regionen i 2014. Hun bor i Lviv nå. Hun har gitt ut to diktsamlinger.

Oleh Kotsarev

Oleh Kotsarev (f. 1981) er ukrainsk poet, prosaforfatter, journalist og oversetter. Han ble født i Kharkiv, og hadde bodd i Butsja ved Kyiv i 5 år før krigen startet. Han klarte å evakuere med familien til det vestlige Ukraina der han bor nå. Han har gitt ut 11 diktsamlinger, en bok med noveller og en roman.

Jurij Zavadskyj

Jurij Zavadskyj ble født i Ternopil i 1981. Han er poet, forlegger, musiker, litteraturviter, oversetter og samfunnsaktivist. Skriver på ukrainsk og polsk. Bor i Ternopil. Han har gitt ut 10 diktsamlinger på ukrainsk og en rekke oversettelser.

Gjendikteren:

Marina Hobbel er forfatter, oversetter og redaktør. Oversetter fra ukrainsk, belarusisk og russisk. Har hatt publikasjoner i Norge, Sverige, Belarus, USA og Russland, bl.a. to bøker med prosa.

Fra 2.-3.september arrangerer Nobels Fredssenter Freedom of Expression festival, en festival som feirer ytringsfrihet i alle former: Foredrag, musikk, dans, film, gatekunst, workshops, performance, mat og drikke. Lær, opplev noe nytt og bli inspirert til å bruke ytringsfriheten din.