Utstilling31. mai 2022-15. juni 2022

On The Morning You Wake

Foto av kvinne som ser en atombombe virtuelt eksplodere foran henne mens hun sitter ved skolebenken. Fotografiet er manipulert med illustrasjoner og grafisk innhold av den virtuelle atombomben.
Foto: 38 Minutes Ltd

Kun i juni: en banebrytende og prisvinnende VR-opplevelse om atomtrusselen.

For å ta del i opplevelsen må du reservere tid her. Tilgjengelig periode er 31. mai til 15. juni. Aldersgrense: 15 år. Inngangsbillett til Nobels Fredssenter er påkrevd. Dette kan kjøpes i forkant her, eller når du møter opp. Billetten gir også inngang til alle utstillingene på Nobels Fredssenter, samme dag.

Frem til nylig var atomtrusselen ute av syne og utenkelig. Russlands invasjon av Ukraina og uttalelser fra Vladimir Putin har plutselig økt bevisstheten rundt en sak mange trodde hørte hjemme i den kalde krigen. Atomvåpen skaper frykt og mistillit. Redsel kan føre til at vi blir handlingslammet i stedet for å gjøre noe. Dessuten, når diskusjoner preges av strategi eller teknologi, blir det vanskelig å ta stilling. Hvor mye trenger vi å vite for å kunne mene noe om dagens atomtrussel? Når atomvåpen kan ha konsekvenser for absolutt alle, bør vi ikke kunne være med og bestemme hva som skal skje med dem?

Ved å tilby On the Morning You Wake, ønsker Nobels Fredssenter å skape rom for en nødvendig diskusjon om nedrustning av atomvåpen, samt gi publikum verktøy for å kunne engasjere seg.

Emosjonell historiefortelling og innovativ teknologi

On the Morning You Wake lar oss høre stemmene til mennesker som selv har opplevd trusselen fra atomvåpen på kroppen. Publikum blir utstyrt med et Oculus VR-headset og omsluttes av en 360-graders filmopplevelse i 15 minutter. Hver av karakterene har blitt filmet i et av verdens ledende studioer for «volumetrisk opptak», hvor det har vært brukt 140 kameraer for å fange et nesten perfekt tredimensjonalt bilde. Resultatet gjør det mulig å leve seg inn i hver scene, og transporterer oss tilbake til januar 2018, i Hawaii. On the Morning You Wake vant juryprisen for beste XR-opplevelse under SXSW i mars i år og er laget av de prisbelønte produsentene Archer’s Mark og Atlas V. Se selv:

Basert på faktiske hendelser

På en vanlig lørdagsmorgen i januar 2018, da innbyggerne i delstaten Hawaii holdt på med sine dagligdagse gjøremål, fikk hele befolkningen en tekstmelding fra Hawaii Emergency Management Agency. Det sto:

Skjermbilde av tekstmelding fra Hawaii Emergency Management Agency. Det sto: Ballistic missile threat inbound to Hawaii. Seek immediate shelter. This is not a drill.

Da mobilnettverkene brøt sammen, sto 1,4 millioner mennesker (og deres slektninger og venner over hele kloden) plutselig overfor en reell og akutt atomtrussel.

Innen myndighetene klarte å trekke tilbake det falske bombevarselet 38 minutter senere, var det for sent å late som alt ville gå tilbake til normalen. På under en time hadde den ekstraordinære kollektive opplevelsen for Hawaiis befolkning blåst nytt liv i debatten om atomvåpen.

"Alarmen var falsk, men atomtrusselen er ekte ... [Den] er ikke et filmscenario eller et videospill ... Vi opplevde det selv, vi følte skrekken. Selv om ingenting skjedde den dagen, endret alt seg."
Cynthia Lazaroff, innbygger på Kauai

Atomvåpen og Nobels fredspris

Helt siden 1959 har Den Norske Nobelkomite jevnlig belønnet innsats for å befri verden for atomvåpen. Ti fredspriser har gått til arbeid for atomnedrustning, som lenge vært en sentral del av historien til Nobels fredspris.

Installasjonen rundt On the Morning You Wake anerkjenner den enorme innsatsen til disse fredsprisvinnerne og støtter det pågående arbeidet til Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN), som mottok Nobels fredspris i 2017.

Med sitt samarbeid ønsker On the Morning You Wake og Nobels Fredssenter at publikum skal bli inspirert til å forestille seg en tryggere fremtid der atomvåpen er ingen selvfølge.

Praktisk informasjon

  • Visningsperiode: 31. mai–15. juni
  • Åpningstider: kl. 11.00–17.00 hver dag
  • Merk at installasjonen har plass til maks 16 personer av gangen. Vi anbefaler derfor at du reserverer tid på forhånd her.
  • On the Morning You Wake, kapittel 1: Take Cover: 15 minutter
  • Anbefalt besøkstid: 30 minutter
  • Aldersgrense: 15år
  • Quest 2-headset kan kun brukes av besøkende over 13 år
  • Skolegrupper må reservere besøkstid på vår skoleside (NB: FULLT)

Denne opplevelsen støttes av:

Logorekke av våre partnere.