UtstillingPermanent

Vilje til å endre verden

En kvinne trykker en knapp slik at den lyser opp på veggen i utstillingen.
Foto: Kim Reksten Grønneberg / Nobels Fredssenter

En inspirerende, ny utstilling om Alfred Nobel og fredsprisens historie viser kraften som bor i «verdens viktigste pris».

Vi er dessverre stengt for ombygging i januar, februar og mars i 2023. Fredsprisutstillingen kan derimot oppleves i Oslo rådhus fra midten av januar og våre digitale utstillinger er alltid åpne. Velkommen tilbake til en enda bedre museumsopplevelse i april!

Hvordan kan ett menneskes tanker og handlinger forandre verden? Hva skal til for å skape fred? Historien om Nobels Fredspris gir mange ulike svar på disse spørsmålene. Siden 1901 har den årlige utdelingen løftet frem personer og organisasjoner som har gjort en innsats for en bedre og fredeligere verden. I en utstilling som åpner på Nobels Fredssenter denne våren blir publikum bedre kjent med prisen, mannen som skapte den og kraften som bor i den.

"Kommer jeg på tusen ideer i året, og bare én av dem er brukbar, er jeg tilfreds."
Alfred Nobel

Utstillingen «Vilje til å endre verden» åpner for publikum 17. mars og vises i første etasje på Nobels Fredssenter. På en leken og inspirerende måte forteller den historien om Alfred Nobel og viser hvordan fredsprisen har utviklet seg i takt med tiden. Lyd, lys og lekne illustrasjoner gir liv til fortellingen og skaper nysgjerrighet hos publikum. Fra fredsforhandlinger og nedrustning til klimakamp og humanitært arbeid viser historien om prisen ulike løsninger på verdens viktigste og vanskeligste utfordringer. Publikum kan også teste seg selv og finne ut hvilken fredstype de er, og hvilke fredsprisvinnere de likner mest på.

Kvinne utforsker utstillingen "Vilje til å endre verden" og tester hvilken fredsprisvinner hun ligner mest på.
Foto: Kim Reksten Grønneberg / Nobels Fredssenter

«Vilje til å forandre verden» er utviklet av Sixsides for Nobels Fredssenter og laget med støtte fra Sparebankstiftelsen.

Vilje til å endre verden – i media