Utstilling21. okt. 2021-31. des. 2022

Medalje-kammeret

Foto: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter

NY UTSTILLING: Fredsprismedaljen vises frem i all sin prakt i det nye Medaljekammeret. Her kan publikum se og oppleve verdens kanskje fremste symbol på fred.

Fredsprismedaljen ble utformet av Gustav Vigeland i 1901, og er i 18 karat gull. Medaljen som deles ut i den høytidelige seremonien i Oslo Rådhus 10. desember hvert år, ser likedan ut den dag i dag.

Eksemplaret i monteren tilhørte Christian Lous Lange, den første norske fredsprisvinneren. I 2021 er det 100 år siden han mottok Nobels fredspris, og som en markering av jubileet har Fredssenteret åpnet en helt ny utstilling som viser Langes originale medalje.

Foto: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter

Medaljen har vært utlånt fra familien Lange til museet siden 2005 og har vært utstilt i museets første etasje. Nå har den fått en ny plassering i det nyåpnede Medaljekammeret i annen etasje. Medaljen står i en glassmonter midt i rommet, slik at publikum kan se den fra begge sider. I utstillingen kan publikum lære mer om Christian Lous Lange, prisutdelingen i Oslo Rådhus og historien bak den norske Nobelmedaljen. 

  • Utstillingen er laget av Nobels Fredssenter i samarbeid med Void.
  • Utstillingen er støttet av Samlerhuset / Det norske Myntverket (offisiell partner)