Utstilling10. des. 2020-21. nov. 2021

Fredspris-utstillingen 2020

Et av bildene fra utstillingen.
Foto: © Aida Muluneh for Nobels Fredssenter

Årets fredsprisutstilling handler om hvordan mat blir brukt som våpen i krig. Den anerkjente fotokunstneren Aïda Muluneh har laget fotoserien «Road of Glory» spesielt for årets utstilling.

En utstilling om mat, krig og Verdens matvareprogram.

Sult og krig henger sammen, og mat kan også være et våpen i krigen. Ødeleggelse av avlinger og utsulting av folkegrupper har gjennom historien blitt brukt systematisk for å svekke fienden. I dagens konflikter i Syria og Jemen er kontroll over matforsyningene et viktig maktmiddel. Da Verdens matvareprogram ble tildelt Nobels fredspris for 2020 var det for sitt arbeid med å bekjempe sult, men også fordi organisasjonen bidrar til å bygge fred gjennom å gi matvarehjelp til millioner av mennesker i områder rammet av krig og konflikt.

I utstillingen om årets fredspris viser Nobels Fredssenter en fotoserie av kunstneren Aïda Muluneh. I ti kraftfulle bilder illustrerer hun ti ulike konflikter der mat er brukt som våpen i krig - et våpen som først og frem rammer sivilbefolkningen.

Foto: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter

Fredsprisutstillingen 2020 forteller også historien om Verdens matvareprogram og deres arbeid. I juni og juli vises dokumentarfilmen Huger Ward som en del av utstillingen. Filmen handler om helsearbeidere som jobber med å bekjempe sultkatastrofen i det krigsherjede landet Jemen.

Foto: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter

I sommer kan publikum være med på å skape et eget kunstverk inne i Fredsprisutstillingen. I kunstner Espen Henningsen installasjon "To Build from Above" inviteres publikum til å tegne og skrive på tekstiler. Spørsmålet som skal besvares er: Hva betyr mat for deg?

«Mitt ønske er at installasjonen skal bli et sted der publikum kan tenke over og få forståelse for hvor viktig tilgang til mat er for stabilitet og fred i verden», sier Henningsen.

Tekstilene blir hengt opp i innstallasjonen og til slutt danner alle svarene et teppe eller forheng som er inspirert av verket Syriaforheng av den anerkjente kunstneren Elisabeth Harr. Verket referer til hvordan gardiner og tepper blir hengt opp mellom bygninger i Syria for å skjule folk fra snikskyttere.

«Forhenget blir også et symbol på hvordan matvarehjelp kan bidra til å beskytte en befolkning som er rammet av krig og konflikt», sier Nobels Fredssenters kurator Asle Olsen.

Fra digital til fysisk utstilling

Fredsprisutstillingen åpnet i digital versjon 10. desember 2020, samme dag som Verdens matvareprogram mottok Nobels fredspris. Den fysiske utstillingen på Nobels Fredssenter åpnet 29. mai, etter at senteret hadde holdt stengt i 100 dager på grunn av korona-restriksjonene. Utstillingen vises frem til 29. november 2021.

Utstillingen er støttet av Yara International (Nobel Peace Prize Celebration Partner 2020) og Canon Europe (print partner) og støttespiller Bergesenstiftelsen.