Ulikhetene i verden blir mindre

Photo by Timon Studler on Unsplash

Ulikheten mellom rike og fattige land blir mindre, men fortsatt er det lang vei til målet om likhet.

Publisert4. sep. 2020
Skrevet avIngvill Bryn Rambøl
Informasjonsansvarlig
Nobels Fredssenter

Del:

Å redusere ulikheten mellom rike og fattige land, og innad i landene, er et av bærekraftsmålene verden har satt seg fore å nå innen 2030. Med bare ti år igjen å gjøre det på, virket målet fortsatt veldig langt unna. Men det er noen positve tegn. Ulikheten mellom fattige og rike land har blitt mindre de ssite tiårene. Målt ved Gini-indeksen, som rangerer fra 0 til 100 – der 0 beskriver en situasjon der en person har all inntekt og 100 en situasjon der inntekten er helt jevnt fordelt mellom alle, falt ulikehten fra 70 i 1988 til 62 i 2013.

Credit: United Nations

Ifølge FN har omtrent harvparten av landene med tilgjengelig datamateriale opplevd et fall i Gini-ideksen fra 2010 til 2017, noe som betyr at ulikheten har gått ned innad i disse landene. Men i noen land har ulikheten økt i den samme perioden. Sør-Afrika er et av landene i verden med størst ulikhet, mens Slovenia og Tjekkia har lavest ulikhet.

Et annet positivt tegn er at, i de fleste land, har de 40 prosentene som tjener minst hatt større inntekstveskt enn gjennomsnittet. Det tyder atlså på en inntektsutjevning i disse landene.

Men til tross for noen positive tegn på redusert ulikhet, er det fortsatt store og vedvarende forskjeller i verden, sier FNs generalsekretær António Guterres i en nylig publisert statusrapport for bærekraftsmålene.

-Koronakrisen rammer de fattige og mest sårbare hardes og truer med å påføre de fattigste landene varig skade.

Graphic: Nobel Peace Center

FREDSDUE MED GODE NYHETER

Hver fredag flyr en due fra Nobels Fredssenter over Rådhusplassen. Med seg har den en god nyhet som viser at verden går fremover.Nyheten bringes ut av en av våre fredsduer som flyr fra vinduet på Nobels Fredssenter og ut på Rådhusplassen presis kl. 12.00 hver fredag. Samtidig spilles John Lennon-låta Give Peace a Chance fra rådhusklokkene.

Del:

Nyhetsbrev

Abonnèr på vårt nyhetsbrev.
Les om personvern.

Åpningstider

VI ER MIDLERTIDIG STENGT GRUNNET COVID-19 RESTRIKSJONER.

Tirsdag-Fredag 12.00-17.00 (STENGT)

Lørdag-Søndag 10.00-17.00 (STENGT)

Billettpriser

Voksen: 120 kr

Student og honnør: 90 kr

Barn mellom 12 og 18: 50 kr

Barn under 12: Gratis

Familiebillett (2 voksne/ x antall barn under 18 år): 240 kr

Nobel Fredsprisvinnere: Gratis

Nobels Fredssenter

Brynjulf Bulls plass 1
0250 Oslo

Kontakt

48 30 10 00
Sentralbordet er åpent hverdager kl. 10-12 og 13-15.00
post@nobelpeacecenter.org