Færre barn dør av meslinger

A child receives a measles vaccination at a school in Charsarda District in Pakistan's northwestern Khyber-Pakhtunkhwa Province.Credit: UN Photo/UNICEF/ZAK

Ukens gode nyhet: Stadig flere barn blir vaksinert mot meslinger. Siden år 2000 har vaksinen spart 23 millioner liv.

Publisert21. aug. 2020
Skrevet avIngvill Bryn Rambøl
Informasjonsansvarlig
Nobels Fredssenter

Del:

Vaksinen mot meslinger er en av verdens beste helse-investeringer. Ifølge Verdens helseorganisasjon er 23 millioner liv spart siden år 2000 på grunn av vaksinen. Og takket være et omfattende vaksinasjonsprogram blir stadig flere barn over hele verden vaksinert. I fjor fikk 29 millioner barn vaksine mot meslinger. Nærmere 90 prosent av alle barn i verden blir nå vaksinert mot meslinger før de fyller ett år. 

“Det at vaksinen er billig og tilgjengelig gjør at millioner liv blir spart hvert eneste år – det er rett og slett helt fantastisk”, sier Øyunn Holen i Leger uten grenser. “Nå som verden står ovenfor en pandemi er det viktig at vi ikke lar korona-responsen gå utover vaksinasjonskampanjene. Vi vet at erfaring at slike avbrytelser eller forsinkelser på sikt kan føre til enda flere lidelser og dødsfall i årene fremover enn viruset selv. Vi og andre helseaktører må fortsette det viktige arbeidet i å bekjempe meslinger, og dette fremskrittet viser at dette nytter" sier Holen.

Til tross for at de aller fleste barn i verden blir vaksinert, er meslinger er helseproblem i mange deler av verden. I DR Kongo pågår det akkurat nå et stort utbrudd av meslinger, i skyggen av korona-epidemien. Sju tusen mennesker har dødd av meslinger i DR Kongo – de aller fleste av dem barn. De siste årene har det også vært lokale mesling-utbrudd i europeiske land, noe som trolig skyldes økende vaksinemotstand.

Meslinger er en svært smittsom virussykdom, og det finnes ingen behandling. Den mest effektive måten å bekjempe sykdommen på, er gjennom vaksinering. Verdens helseorganisasjon har som mål at ingen barn skal dø av meslinger i fremtiden.

Visste du at...

...Leger uten grenser fikk Nobels Fredspris i 1999 for sin banebrytende humanitære innsats?

Graphic: Nobel Peace Center

FREDSDUE MED GODE NYHETER

Hver fredag flyr en due fra Nobels Fredssenter over Rådhusplassen. Med seg har den en god nyhet som viser at verden går fremover.Nyheten bringes ut av en av våre fredsduer som flyr fra vinduet på Nobels Fredssenter og ut på Rådhusplassen presis kl. 12.00 hver fredag. Samtidig spilles John Lennon-låta Give Peace a Chance fra rådhusklokkene.

Del:

Nyhetsbrev

Abonnèr på vårt nyhetsbrev.
Les om personvern.

Åpningstider

Tirsdag-Søndag 12.00-18.00

Billettpriser

Voksen: 120 kr

Student og honnør: 90 kr

Barn mellom 12 og 18: 50 kr

Barn under 12: Gratis

Familiebillett (2 voksne/ x antall barn under 18 år): 240 kr

Nobel Fredsprisvinnere: Gratis

Nobels Fredssenter

Brynjulf Bulls plass 1
0250 Oslo

Kontakt

48 30 10 00
Sentralbordet er åpent hverdager kl. 10-12 og 13-15.00
post@nobelpeacecenter.org