Skolene åpner igjen

Photo: UNICEF/UNI344623/Fong/AFP

Ukens gode nyhet: Til uken er det skolestart for mange barn og unge, og stadig flere land gjenåpner skoler og universiteter etter korona-krisen. Men fortsatt holdes en milliard barn hjemme fra skolen på grunn av frykt for spredning av viruset.

Publisert14. aug. 2020
Skrevet avIngvill Bryn Rambøl
Informasjonsansvarlig
Nobels Fredssenter

Del:

Over hele verden forbereder barn og unge seg på et nytt skoleår. Og stadig flere land gjenåpner skoler og utdanningsinstitusjoner etter å ha vært stengt på grunn av Covid 19. 

Da krisen var på sitt verste i våres var 94 prosent av verdens elever og studenter rammet av skolestenginger.

Photo: UNICEF/UNI330866/ Frank Dejongh

190 land hadde stengt sine skoler og universiteter og 1,6 milliarder barn og unge måtte holde seg hjemme. Nå viser FNs nyeste oversikt at tallet på rammede barn og unge er sunket til 1 milliard, noe som tilsvarer under 60 prosent av verdens elever og studenter. 

Men fortsatt er det 100 land som ennå ikke har fastsatt en dato for når skolene skal gjenåpne. UNICEF advarer mot at stengte skoler kan få alvorlige konsekvenser for barna.

"Pandemien er den største inngripen i barns rett til utdanning vi har sett i historien. Etter over et halvt år med tiltak er det helt klart at det er konsekvensene av tiltakene, og ikke selve sykdommen, som rammer barna hardest,   "
sier UNICEF Norges generalsekretær Camilla Viken.
Photo: UNICEF/UNI329197/Mostafa

UNICEF oppfordrer alle land til å prioritere barn og unge, og la skolene være de første institusjonene som åpner igjen etter nedstenging av samfunnet. Det gjelder også her i Norge.

«Barnerettighetene, som er norsk lov, setter grenser for hvor store inngrep som er lovlige overfor barn. For de mest sårbare barna har skolestengningen ugjennopprettlige konsekvenser. Derfor er det så viktig at myndighetene hører på helsefaglige anbefalinger, slik at de ikke holder skolene stengt lengre enn nødvendig. Hvis de gjør det, så bryter de barns rettigheter», sier Viken.

Fredag 14. august slapp hun en fredsdue fra Nobels Fredssenter for å markere at flere av verdens barn og unge kan vende tilbake til skolebenken denne høsten. Hver fredag flyr en due fra vinduene fra Fredssenteret, sammen med Ukens gode nyhet – en nyhet som viser at verden går fremover, tross alt. 

Visste du at....

...UNICEF mottok Nobels Fredspris i 1965 for sitt arbeid med å fremme barns rett til helse, utdanning og velvære?

Graphic: Nobel Peace Center

FREDSDUE MED GODE NYHETER

Hver fredag flyr en due fra Nobels Fredssenter over Rådhusplassen. Med seg har den en god nyhet som viser at verden går fremover.Nyheten bringes ut av en av våre fredsduer som flyr fra vinduet på Nobels Fredssenter og ut på Rådhusplassen presis kl. 12.00 hver fredag. Samtidig spilles John Lennon-låta Give Peace a Chance fra rådhusklokkene.

Del:

Nyhetsbrev

Abonnèr på vårt nyhetsbrev.
Les om personvern.

Åpningstider

Tirsdag-Søndag 12.00-18.00

Billettpriser

Voksen: 120 kr

Student og honnør: 90 kr

Barn mellom 12 og 18: 50 kr

Barn under 12: Gratis

Familiebillett (2 voksne/ x antall barn under 18 år): 240 kr

Nobel Fredsprisvinnere: Gratis

Nobels Fredssenter

Brynjulf Bulls plass 1
0250 Oslo

Kontakt

48 30 10 00
Sentralbordet er åpent hverdager kl. 10-12 og 13-15.00
post@nobelpeacecenter.org