Kvinner på fremmarsj

A female Para-Military forces soldiers from India's Rapid Action Force (RAF) calls relatives ahead of her unit's departure on a United Nations Peacekeeping mission. Credit: AFP PHOTO/RAVEENDRAN / NTB Scanpix

Ukens gode nyhet: Rekordmange kvinner tjenestegjør i ledende stillinger i FNs fredsbevarende operasjoner. Andelen kvinner blant uniformert FN-personell har økt fra 1 til 6 prosent siden 1993.

Publisert31. juli 2020
Skrevet avIngvill Bryn Rambøl
Informasjonsansvarlig
Nobels Fredssenter

Del:

Kvinner i FN-uniform i internasjonale operasjoner er fortsatt et sjeldent syn. Men antall kvinnelige soldater og politifolk i FN-tjeneste øker. I 1993 utgjorde kvinner bare 1 prosent av FNs uniformerte, internasjonale personell. I dag har denne andelen økt til 6 prosent. Kjønnsgapet er størst i militærstyrkene, med 4,7 prosent kinner i 2019, der det fortsatt er en lang vei å gå til målet om 15 prosent kvinner innen 2028. 

Men antall kvinner i FNs fredsbevarende styrker er i økning, og i FN-politiet, for eksempel, er målet om 30 prosent kvinner nesten oppnådd, med 28,9 prosent kvinner i 2019. Og i de ledende stillingene i FNs fredsbevarende operasjoner er det satt ny rekord det siste året, med to kvinnelige styrkesjefer og to nestsjefer. 

På den sivile siden var andelen kvinnelige ledere for fredsbevarende operasjoner 35 prosent i februar i år, med tre kvinnelige toppledere og 5 nestledere, viser tall fra FN

Som en del av FNs likestillingsmål mot 2028, blir medlemslandene bedt om å nominere en viss andel kvinner til uniformerte stillinger. FN-politiet har også laget et talentprogram med 170 kvinnelige politifolk for å støtte og utvikle kvinnelige ledere. 

Ifølge FN fører flere kvinner i fredsbevarende arbeid til mer effektivt fredsarbeid:

"Kvinner har ofte bedre tilgang til samfunnene vi betjener, og gjør oss i stand til å beskytte sivile bedre, fremme menneskerettighetene og jobbe mer effektivt,"
sier FNs generalsekretær António Guterres.

Visste du at...

...FNs fredsbevarende styrker ble tildelt Nobels fredspris i 1988 for å ha forhindret væpnede sammenstøt og for å ha lagt forholdene til rette for forhandlinger.

Graphic: Nobel Peace Center

FREDSDUE MED GODE NYHETER

Hver fredag flyr en due fra Nobels Fredssenter over Rådhusplassen. Med seg har den en god nyhet som viser at verden går fremover.Nyheten bringes ut av en av våre fredsduer som flyr fra vinduet på Nobels Fredssenter og ut på Rådhusplassen presis kl. 12.00 hver fredag. Samtidig spilles John Lennon-låta Give Peace a Chance fra rådhusklokkene.

Del:

Nyhetsbrev

Abonnèr på vårt nyhetsbrev.
Les om personvern.

Åpningstider

VI ER MIDLERTIDIG STENGT GRUNNET COVID-19 RESTRIKSJONER.

Tirsdag-Fredag 12.00-17.00 (STENGT)

Lørdag-Søndag 10.00-17.00 (STENGT)

Billettpriser

Voksen: 120 kr

Student og honnør: 90 kr

Barn mellom 12 og 18: 50 kr

Barn under 12: Gratis

Familiebillett (2 voksne/ x antall barn under 18 år): 240 kr

Nobel Fredsprisvinnere: Gratis

Nobels Fredssenter

Brynjulf Bulls plass 1
0250 Oslo

Kontakt

48 30 10 00
Sentralbordet er åpent hverdager kl. 10-12 og 13-15.00
post@nobelpeacecenter.org