Rekord i plast-rydding

Ocean Voyages Institute’s marine plastic recovery vessel, S/V KWAI, June 23, 2020. Credit: Ocean Voyages Institute

Ukens gode nyhet: Ny rekord for fjerning av plast i havet. Ocean Voyages Institute har plukket opp 103 tonn fiskenett og plastsøppel fra Det nordllige Stillehavet.

Publisert24. juli 2020
Skrevet avIngvill Bryn Rambøl
Informasjonsansvarlig
Nobels Fredssenter

Del:

Hvert minutt havner nye 15 tonn plast i verden hav, ifølge WWF. Å fjerne all denne plasten virker som en umulig oppgave. Men i juni ble det satt en oppmuntrende rekord i Det nordlige Stillehavet. Fartøyet S/V KWAI fjernet 103 tonn fiskenett og plastsøppel fra det nordlige Stillehavet. For Ocean Voyages Institute, som eier skipet, var dette ny rekord i plast-rydding.

«Jeg er så stolt av vårt hardt arbeidende mannskap», sa Mary Crowley, grunnlegger og direktør for Ocean Voyages Institute, da skipet la til kai i Honolulu 23. juni.

"Vi nådde målet vårt om å samle over 1000 tonn giftig plast og fiskenett, og på den måten fortsetter vi å hjelpe til å bygge opp et sunnere hav. Det fører til bedre helse for både for oss og planeten vår."

80 prosent av plasten som ender opp i havet kommer fra aktivitet på land, og 20 prosent kommer fra aktiviteter på havet. Mesteparten av plasten synker til bunns, der det er vanskelig å få tak i den, og omgjøres til microplast. De små partiklene forårsaker skade på fisk, fugl og oss mennesker. Plastforurensning er det største miljøproblemet i havet og derfor et av de største miljøproblemene i verden.

Visste du at at fredsprisvinner og tidligere visepresident Al Gore har blitt den første æresborger at «The Trash Isles» - søppeløyene – i Stillehavet? Kampanjen fra 2017 er ledet av Plastic Oceans Foundation og LADbible.

«Vi ser en ny generasjon som ønsker en bedre verden», sa Gore på Nobel Peace Prize Forum i Oslo i 2018. «Vi opplever det som bare kan beskrives som en global krise. Nå gjelder det å få alle mann på dekk!»

Graphic: Nobel Peace Center

FREDSDUE MED GODE NYHETER

Hver fredag flyr en due fra Nobels Fredssenter over Rådhusplassen. Med seg har den en god nyhet som viser at verden går fremover.Nyheten bringes ut av en av våre fredsduer som flyr fra vinduet på Nobels Fredssenter og ut på Rådhusplassen presis kl. 12.00 hver fredag. Samtidig spilles John Lennon-låta Give Peace a Chance fra rådhusklokkene.

Del:

Nyhetsbrev

Abonnèr på vårt nyhetsbrev.
Les om personvern.

Åpningstider

VI ER MIDLERTIDIG STENGT GRUNNET COVID-19 RESTRIKSJONER.

Tirsdag-Fredag 12.00-17.00 (STENGT)

Lørdag-Søndag 10.00-17.00 (STENGT)

Billettpriser

Voksen: 120 kr

Student og honnør: 90 kr

Barn mellom 12 og 18: 50 kr

Barn under 12: Gratis

Familiebillett (2 voksne/ x antall barn under 18 år): 240 kr

Nobel Fredsprisvinnere: Gratis

Nobels Fredssenter

Brynjulf Bulls plass 1
0250 Oslo

Kontakt

48 30 10 00
Sentralbordet er åpent hverdager kl. 10-12 og 13-15.00
post@nobelpeacecenter.org