Forbruket går ned – korona gir jorda en pustepause

Photo: Johannes Granseth / Nobel Peace Center

Ukens gode nyhet: Årets overforbruksdag – den dagen vi har brukt opp de ressursene jorda klarer å produsere i løpet av ett år - falt i år på 22. august. Det er tre uker senere enn i fjor.

Publisert28. aug. 2020
Skrevet avIngvill Bryn Rambøl
Informasjonsansvarlig
Nobels Fredssenter

Del:

For første gang siden 70-tallet bruker vi mindre ressurser enn året før. Koronaviruset er årsaken.

Hvert år bruker vi som bor på jorda mer ressurser enn kloden klarer å produsere. For å illustrere dette overforbruket, regner den internasjonale tenketanken Global Footprint Network ut hvilken dag i året vi har brukt opp alle ressursene jorda produserer i løpet av et år. I år falt denne dagen på 22. august.

Credit: Global Footprint Network www.footprintnetwork.org.

I fjor falt datoen på 29. juli og i år er altså første gang siden målingen startet at datoen kommer senere enn året før. Hovedårsaken til det, er at koronaviruset har ført til en nedgang i karbonutslippene. Men Laurel Hanscom, som er administrerende direktør for Global Footprint Network, advarer mot å se på dette som et tegn på fremgang:

-Bærekraft krever både økologisk balanse og at folks velvære er sikret på lang sikt. Derfor kan ikke årets plutselige nedgang i økologisk avtrykk forveksles med framgang.

Da målingene startet tidlig på 70-tallet, falt overforbruksdagen på en dato i desember. Siden har forbruket av jordas ressurser gått raskere og raskere, og nå bruker vi opp 1,6 kloder i løpet av et år. Global Footprint Network regner også ut hvordan forbruket varierer mellom de ulike landene. Hvis vi alle hadde levd som amerikanere, måtte vi hatt fem jordkloder. Men hvis vi alle hadde levd som i India, ville vi klart oss med 0,7 jordkloder. Overforbruket kan reduseres blant annet ved å redusere matsvinn og utslippet av karbon.

Graphic: Nobel Peace Center

FREDSDUE MED GODE NYHETER

Hver fredag flyr en due fra Nobels Fredssenter over Rådhusplassen. Med seg har den en god nyhet som viser at verden går fremover.Nyheten bringes ut av en av våre fredsduer som flyr fra vinduet på Nobels Fredssenter og ut på Rådhusplassen presis kl. 12.00 hver fredag. Samtidig spilles John Lennon-låta Give Peace a Chance fra rådhusklokkene.

Del:

Nyhetsbrev

Abonnèr på vårt nyhetsbrev.
Les om personvern.

Åpningstider

VI ER MIDLERTIDIG STENGT GRUNNET COVID-19 RESTRIKSJONER.

Tirsdag-Fredag 12.00-17.00 (STENGT)

Lørdag-Søndag 10.00-17.00 (STENGT)

Billettpriser

Voksen: 120 kr

Student og honnør: 90 kr

Barn mellom 12 og 18: 50 kr

Barn under 12: Gratis

Familiebillett (2 voksne/ x antall barn under 18 år): 240 kr

Nobel Fredsprisvinnere: Gratis

Nobels Fredssenter

Brynjulf Bulls plass 1
0250 Oslo

Kontakt

48 30 10 00
Sentralbordet er åpent hverdager kl. 10-12 og 13-15.00
post@nobelpeacecenter.org