Mulighet for fred i Afghanistan

Fredsforhhandlinger mellom Afghanistan og Taliban
Journalists, negotiators and officials on the flight to peace talks between the Afghan government and the Taliban in Doha, Qatar, on Saturday, Sept. 12, 2020. Fawzia Koofi, at center right, is one of three women in the Afghan delegation, her arm in bandages after surviving an assassination attempt. Credit: Mujib Mashal/NYT/NTB

Ukens gode nyhet: Denne uken startet fredsforhandlingene mellom Afghanistans regjering og Taliban. Etter 40 år med krig og konflikt er det et forsiktig håp om fred.

Denne uken startet fredsforhandlingene mellom Afghanistans regjering og Taliban. Etter 40 år med krig og konflikt er det et forsiktig håp om fred.

En historisk mulighet og en dag for forsiktig optimisme. Slik var kommentarene fra verdens ledere det da Afghanistans regjeringen og Taliban satte seg ned for å snakke sammen, ansikt til ansikt, i Doha denne uken. Etter førti år med konflikt diskuterer de varig våpenhvile og integrering av Taliban i regjeringen. Siden USAs invasjon av Afghanistan etter angrepene 11. september 2001 har tusenvis av sivile blitt drept hvert år, og mange soldater har mistet livet. I februar i år signerte USA en avtale med Taliban som la grunnlaget for fredsforhandlingene som ble åpnet i Doha sist lørdag. Avtalen innebærer en gradvis tilbaketrekking av soldater fra Afghanistan og løslatelse av fengslede Taliban-medlemmer. Nå er det opp til partene i Afghanistan å forhandle frem en varig fredsavtale.

Da de tok plass i forhandlingsrommet i Doha, hovedstaden i Qatar, var begge parter enige om at det ikke finnes noen militær løsning på konflikten i landet, og at samtalene måtte fortsette. Noen eksperter sier det kan flere år.

Et av de vanskelige spørsmålene som skal behandles er kvinners rettigheter i Afghanistan. Fawzia Koofi var den første kvinnen som ble valgt til visepresident i den afghanske nasjonalforsamlingen og en av tre kvinner i forhandlingsdelegasjonen. Som ung medisinstudent måtte hun slutte å studere da Taliban kom til maktet. Hennes far, som også var politiker, ble drept av den islamske motstandsbevegelsen Mujahedin og mannen hennes ble fengslet av Taliban. Selv har hun blitt utsatt for flere attentatforsøk, senest for et par uker siden. Da hun tok plass på første rad i forhandlingsrommet, ansikt til ansikt med medlemmer av Talibans delegasjon, var høyrearmen hennes bandasjert etter at hun ble beskutt like utenfor Kabul. 

«Ingen krig kan ende med krig», skrev hun på Twitter den dagen fredsforhandlingene startet, klar til å forhandle om de samme rettighetene som hun ble fratatt som ung kvinne under Taliban. 

7. oktober deltar Fawzia Koofi på konferansen Oslo Pax: Diversity Matters på Nobels Fredssenter, for å snakke om hvilken rolle det spiller at kvinner deltar i fredsforhandlinger som den hun er med på akkurat nå.

Graphic: Nobel Peace Center

FREDSDUE MED GODE NYHETER

Hver fredag flyr en due fra Nobels Fredssenter over Rådhusplassen. Med seg har den en god nyhet som viser at verden går fremover.Nyheten bringes ut av en av våre fredsduer som flyr fra vinduet på Nobels Fredssenter og ut på Rådhusplassen presis kl. 12.00 hver fredag. Samtidig spilles John Lennon-låta Give Peace a Chance fra rådhusklokkene.