25 år siden verden fikk gullstandard for likestilling

UN Photo/Milton Grant

Ukens gode nyhet: Denne uka er det 25 år siden Beijingplattformen for likestilling ble signert. Vi markerer jubileet med å feire en viktig fremgang: En fjerdedel av de som sitter i lovgivende forsamlinger verden over er kvinner. Andelen er dobbelt så stor som i 1995.

Publisert11. sep. 2020
Skrevet avIngvill Bryn Rambøl
Informasjonsansvarlig
Nobels Fredssenter

Del:

«Menneskerettigheter er kvinners rettigheter og kvinners rettigheter er menneskerettigheter».

USAs førstedame Hillary Clintons berømte ord var med på å gjøre FNs kvinnekonferanse i Beijing historisk. 30.000 aktivister, politikere og likestillingsarbeidere fra hele verden var samlet for å stake ut kursen for arbeidet med kvinners rettigheter. Sammen utarbeidet de Beijing-plattformen – en handlingsplan for likestilling som alle land i verden skulle jobbe etter, med mål og tiltak for å styrke kvinners økonomiske, sosiale og politiske rettigheter. 25 år etter – er det ingen land i verden som har nådd målene om full likestilling mellom kvinner og menn.

Fortsatt tilfaller ni tideler av verdens inntekt menn. Menn har 73 prosent av lederjobbene og over 70 prosent av posisjonene rundt bordene der viktige avtaler om klima og fred forhandles.

Men på noen områder har fremgangen for likestilling og kvinners rettigheter vært tydelig og målbar, og ett av dem er andel kvinner i verdens lovgivende forsamlinger. Da Beijingplattformen ble vedtatt, var under 12 prosent av verdens parlamentarikere kvinner. Nå er andelen doblet til nesten 25 prosent. Og hvis du tror det er de nordiske landene som troner på toppen av denne statistikken, må du tro om igjen. Rwanda er verdensmester i kvinnelige parlamentsmedlemmer, med over 60 prosent. Både Cuba, Bolivia og De forente arabiske emirater har over 50. Norge ligger på 16. plass med 41 prosent.

Graphic: Nobel Peace Center

FREDSDUE MED GODE NYHETER

Hver fredag flyr en due fra Nobels Fredssenter over Rådhusplassen. Med seg har den en god nyhet som viser at verden går fremover.Nyheten bringes ut av en av våre fredsduer som flyr fra vinduet på Nobels Fredssenter og ut på Rådhusplassen presis kl. 12.00 hver fredag. Samtidig spilles John Lennon-låta Give Peace a Chance fra rådhusklokkene.

Del:

Nyhetsbrev

Abonnèr på vårt nyhetsbrev.
Les om personvern.

Åpningstider

Onsdag - søndag

11.00-17.00

Billettpriser

Voksen: 120 kr

Student og honnør: 90 kr

Barn mellom 12 og 18: 50 kr

Barn under 12: Gratis

Familiebillett (2 voksne/ x antall barn under 18 år): 240 kr

Nobel Fredsprisvinnere: Gratis

Oslo Pass: Gratis

Nobels Fredssenter

Brynjulf Bulls plass 1
0250 Oslo

Kontakt

48 30 10 00
Sentralbordet er åpent hverdager kl. 10-12 og 13-15.00
post@nobelpeacecenter.org