Utstilling12. des. 2009-3. okt. 2009

Obama – A Call to Action

Obama snakker i telefonen i det ovale kontor.
Photo: Pete Souza / This official White House photograph is being made available for publication by news organizations and/or for personal use printing by the subject(s) of the photograph. The photograph may not be manipulated in any way or used in materials

Barack H. Obama omtalte fredsprisen som ”a call to action”. Dette ble også tittelen på fredsprisvinnerutstillingen på Nobels Fredssenter.

Photo: Linn Cathrin Olsen / Nobel Peace Center

Fredsprisvinnerutstillingen 2009 var inspirert av forbindelsene mellom Alfreds Nobels testamente og Obamas visjoner og innsats for å styrke internasjonalt diplomati og mellomfolkelig samarbeid, og en verden uten atomvåpen.

Utstillingen var todelt: I Ankomsthallen fikk publikum oppleve en unik fotoportrettserie av president Barack H. Obama i storformat. Fotografiene var tatt av fotografene Callie Shell og Pete Souza som har fulgt Obama tett i flere år.

Andre del fortsatte i det da nybygde 150 kvadratmeter store Galleriet i andre etasje. Der ble publikum invitert inn til en oppdagelsesferd i tid og rom, nedrustning og diplomati. Historien om Nobels testamente og Barack H. Obamas arbeid for forbrødring mellom folk ble fortalt gjennom bøker og bilder, fotografier og filmer, i skrin og interaktive spill. Utstillingen gjenga også reaksjoner fra hele verden på tildeling av fredsprisen til Obama.

Callie Shell - TIME MAGAZINE

Da fredsprisen for 2009 ble annonsert sa Nobelkomiteens formann ”Gjennom 108 år har Den Norske Nobelkomité prøvd å stimulere nettopp den internasjonale politikk og de holdninger som Obama nå er den ledende talsmann for i verden”. Noen timer senere kommenterte Obama for første gang tildelingen med ordene; ”I will accept this award as a call to action”.

Komiteen ga fredsprisen til Obama på grunn av hans ekstraordinære innsats for å styrke diplomati og mellomfolkelig samarbeid. Den la også vekt på Obamas visjon om en atomvåpenfri verden og at han i sin korte tid ved makten har skapt et nytt internasjonalt politisk klima.

Utstillingsdokumentasjon

Fredsprisvinnerutstillingen er en årlig tradisjon på Nobels Fredssenter, og dette er den femte i rekken. Billedutvalget ble gjort i samarbeid med fotograf Marcus Bleasdale fra fotobyåret VII. Olav Njølstad var tekstforfatter, og Christine Lohre stod for utstillingsdesignet.

Utstillingen var støttet av Telenor-konsernet.