Utstilling20. juni 2020-20. juni 2021

Nobel-mysteriet

Photo: Kiki Fallet / Nobel Peace Center

Året er 1896. Den svenske oppfinneren Alfred Nobel er død. Hvem skal arve alle pengene hans? Bli med i jakten på Nobels hemmelige testamente!

Nobel-mysteriet er en splitter ny familieopplevelse på Nobels Fredssenter. Rulletrappa opp til museets andre etasje er omgjort til en tidsmaskin og på toppen av trappa befinner man seg i Alfred Nobels hus i San Remo i Italia. I alle rommene finnes det skjulte spor og oppgaver. Svarene fører til den hemmelige koden som åpner safen der Nobels testamente ligger. Klarer du å knekke koden og finne hemmeligheten?

Foto: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter

"Nobel-mysteriet er en morsom og lærerik opplevelse for barn i alle aldre. På vei gjennom utstillingen blir man kjent med Alfred Nobel og historien bak Nobelprisene på en annerledes og engasjerende måte," sier Toril Rokseth, programsjef, Nobels Fredssenter, om den nye opplevelsen på Nobels fredssenter.

OM UTSTILLINGEN

Alfred Nobels assistent Ragnar Sohlman ønsker velkommen til Nobel-mysteriet. Sohlman var en av de første som fikk lese testamentet til Alfred Nobel og det var han som fikk i oppdrag å gjennomføre Nobels siste vilje. Sohlman grunnla Nobelstiftelsen, som fortsatt forvalter Alfred Nobels formue.

Foto: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter

Nobel-mysteriet passer for barn fra 8 til 100 år, åpner for publikum lørdag 20. juni og er tilgjengelig hver dag hele sommeren. Vi har tatt hensyn til smittevern når vi har laget oppgavene, slik at man ikke trenger å ta på noe for å løse dem. Blyanten du bruker, får du til odel og eie.

Møblene vi har brukt i utstillingen har ikke tilhørt Alfred Nobel, men vi har latt oss inspirere av bilder av Nobels forskjellige hjem. I utstillingen ligger det kopier av ekte skisser og dokumenter som tilhørte Alfred Nobel, og vi gjengir noe av innholdet i de faktiske brevene han skrev til sin gode venn Bertha von Suttner.

HANS SISTE TESTAMENTE

Testamentet til Alfred Nobel var et ekte mysterium. Han etterlot seg over 30 millioner svenske kroner, noe som var en av den tidens største private formuer. Da Alfred Nobel døde 10. desember 1896, begynte avisene å spekulere på hvem som skulle arve pengene hans. Og da testamentet ble offentliggjort 2. januar 1897 var det mange av slektningene hans som ble skuffet. Han ville at mesteparten av pengene skulle brukes til å dele ut priser for fred, litteratur, medisin, fysikk og kjemi. På grunn av alle diskusjonene som fulgte, tok det fem år før de første Nobelprisene kunne deles ut i 1901.

Del:

Nyhetsbrev

Abonnèr på vårt nyhetsbrev.
Les om personvern.

Åpningstider

VI ER MIDLERTIDIG STENGT GRUNNET COVID-19 RESTRIKSJONER.

Tirsdag-Fredag 12.00-17.00 (STENGT)

Lørdag-Søndag 10.00-17.00 (STENGT)

Billettpriser

Voksen: 120 kr

Student og honnør: 90 kr

Barn mellom 12 og 18: 50 kr

Barn under 12: Gratis

Familiebillett (2 voksne/ x antall barn under 18 år): 240 kr

Nobel Fredsprisvinnere: Gratis

Nobels Fredssenter

Brynjulf Bulls plass 1
0250 Oslo

Kontakt

48 30 10 00
Sentralbordet er åpent hverdager kl. 10-12 og 13-15.00
post@nobelpeacecenter.org