KROPPEN SOM SLAGMARK - Nobel Peace Center - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

KROPPEN SOM SLAGMARK

12. des 2018–24. nov 2019

Photo: Cristina De Middel

Photo: Cristina De Middel

Årets fredsprisutstilling handler om de to fredsprisvinnerne Denis Mukwege og Nadia Murad, og om hvordan seksuell vold brukes, og har blitt brukt, som våpen i krig verden over.  

En kniv stukket tvers gjennom kjernen av en halv papaya og små lekesoldater på en naken rygg. Slik illustrerer fotograf Cristina De Middel grusomhetene bak årets fredspristildeling i utstillingen Kroppen som slagmark. Opp igjennom historien har seksuell vold blitt brukt som et våpen i krig. Voldtekt, grov seksuell vold og seksuelt slaveri brukes for å spre frykt, belønne soldater eller for å utrydde hele folkegrupper.  

Historiene kommer fra kvinner, menn og barn som har vært utsatt for seksuell vold i krig og konfliktområder verden over.  -Volden er i mange tilfeller så brutal at den nesten er umulig å formidle gjennom dokumentarfoto, sier de Middel. hun har tolket temaet seksuell vold i krig gjennom en serie med arrangerte fotografier, tatt ved hjelp av statister i Nigeria i november 2018.  

Den spanske fotografen har også møtt begge fredsprisvinnerne. Denis Mukwege, den kongolesiske legen som har hjulpet tusenvis av ofre for seksuell vold. Den irakiske jesidikvinnen Nadia Murad, som selv er en overlevende etter seksuell vold, men som klarte å rømme etter tre måneder i fangenskap hos IS. Mukwege er fotografert på sykehuset han driver i Kongo, sammen med noen av de tusenvis av kvinnene han har behandlet. Nadia er fotografert i Paris, mellom møter med statsledere og taler for store forsamlinger. Etter at hun flyktet fra Irak har hun brukt all sin tid på å fortelle sin historie i håp om å kunne hjelpe de som fortsatt er i fangenskap.  

Terroristene trodde ikke at  jesidiske  jenter ville klare å forlate dem, eller at vi ville ha mot til å fortelle verden hver eneste detalj om hva de gjorde mot oss. Vi trosser dem ved at vi ikke lar forbrytelsene deres gå upåaktet hen. Hver gang jeg forteller min historie, føler jeg at fratar terroristene litt makt. 

-Nadia  Murad  

Publikum som besøker årets fredsprisutstilling blir også oppfordret til å engasjere seg i kampen mot seksuell vold i krig. I utstillingen kan publikum signere en oppfordring til Riksadvokaten om å straffeforfølge slike forbrytelser. Hver måned blir oppfordringene sendt videre til Riksadvokaten.  

Vi trenger ikke mer bevis. Vi trenger handling. Vi må handle nå for å stoppe disse bruddene på folkeretten og stille forbryterne til ansvar. Kongolesiske kvinner, og kvinner i resten av verden, trenger beskyttelse 

-Denis Mukwege