Utstilling12. des. 2010-25. apr. 2011

I have no enemies

Bilde av Liu Xiaobos sin fredsprisutstilling.
Copyright 2010 by Scott London. All rights reserved.

I fredsprisvinner Liu Xiaobos siste forsvarstale fra 23. desember 2009, før han ble dømt til elleve års fengsel, sa han: «I have no enemies». Inspirert av hans ord skapte Nobels Fredssenter et portrett av den fengslede fredsforkjemperen.

Fredsprisvinnerutstillingen 2010 fortalte historien om Liu Xiaobos modige og langvarige kamp for at grunnleggende menneskerettigheter skal gjelde i Kina: fra deltakelsen i protestene på Den himmelske freds plass i 1989 og frem til Charter 08.

© Kilian Munch Nobel Peace Center

Utstillingen ga også et innblikk i dagens Kina gjennom en stor fotoreportasje laget for Nobels Fredssenter i Kina. Her ble det fortalt historier om økte forventninger, rettssikkerhet og fremtidsutsikter for folket og republikken.

I 2009 ble Liu Xiaobo dømt til elleve års fengsel og to års tap av politiske rettigheter for «oppfordring til undergraving av statens makt.» Gjennom den strenge straffen han har fått, er han blitt det fremste symbolet på kampen for menneskerettigheter i Kina.


Photo: Johannes Granseth

Også tidligere har Nobels fredspris gått til dissidenter og menneskerettighetsforkjempere som Carl von Ossietzky, Martin Luther King jr., Andrej Sakharov, Amnesty International, Aung San Suu Kyi og Nelson Mandela. Liu Xiaobo går nå inn i denne rekken av sterke menneskerettighetsforkjempere.

Fredsprisvinnerutstillingen 2010 bestod av fotografier, filmer og tekster, og hadde en rekke bidragsytere i og utenfor Kina.


Interaktivt innhold ble levert av Telenor.