Utstilling12. des. 2019-21. nov. 2020

Crossroads Ethiopia

Foto: Mulugeta Ayene (Fra arkivet til Addis Foto Fest, kuratert av Aida Muluneh for DFA)

Fredsprisutstillingen 2019 er et portrett av fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali og et nærbilde av omveltning, håp og utfordringer i landet han leder.

Fredsprisutstillingen har fått tittelen Crossroads Ethiopia, og tar pulsen på Etiopia midt i en freds- og demokratiseringsprosess. Landets statsminister Abiy Ahmed Ali har mottatt Nobels fredspris 2019 for sitt arbeid med å slutte fred med Eritrea, reformene han har innført i hjemlandet og forsøket på å bygge bro mellom naboland.

Foto: Giles Duley

Bare noen dager etter kunngjøringen av årets fredspris til Abiy Ahmed Ali, reiste den prisbelønte fotografen Finbarr O’Reilly til Etiopia på oppdrag fra Nobels Fredssenter.

- Jeg hadde begrenset tid med fredsprisvinneren – bare noen minutter, forteller han. - Derfor valgte jeg å først og fremst dokumentere noen av de politiske endringene han har gjennomført, og hvordan han har posisjonert seg for å lede landet sitt fram mot det planlagte valget i 2020.

"Årets fredsprisutstilling på Nobels Fredssenter gir oss et bilde av menneskene, hverdagslivet, landskapet og den skjøre freden i Etiopia. "
Mona Pahle Bjerke, Kunstanmelder for NRK
Foto: © Finbarr O’Reilly for Nobels Fredssenter.

For at årets fredsprisutstilling skulle være representativ og inkluderende, måtte etiopiske stemmer være med på å forme fortellingen om sitt eget land, og sette portrettet av statsministeren inn i en større sammenheng, sier fotograf O’Reilly.

O’Reilly har fotografert noen av kvinnene som har fått maktposisjoner i Abiy Ahmeds nye regjering og hvordan omveltningene preger samfunnet i Addis Abeba. Han har også besøkt de omstridte områdene nord i landet, der konflikten med Eritrea fortsatt vises tydelig i landskapet.

Foto: Mulugeta Ayene (Fra arkivet til Addis Foto Fest, kuratert av Aida Muluneh for DFA)

I en del av utstillingen vises bilder tatt av etiopiske fotografer. Addis Abeba har et dynamisk fotomiljø og i samarbeid med fotofestivalen Addis Foto Fest stiller Nobels Fredssenter ut bilder av sju av landets mest fremtredende fotografer, kuratert av Aida Muluneh. De viser utviklingen og endringene Etiopia går gjennom – sett innenfra.

En del av utstillingen viser verker av etiopiske fotografer fra arkivene til Addis Foto Fest co-kuratert av Aida Muluneh, Desta for Africa Creative Consulting Plc (DFA).

Utstillingen er støttet av Oslo kommune, 5th element Group og Canon (imaging & print partner).