Utstilling12. des. 2013-25. nov. 2014

Combating Chemical Weapons

Svart-hvitt bilde av tre menn i gassmasker og vernedress.
© Paolo Pellegrin / Magnum Photos for The Nobel Peace Center

I den niende Fredsprisutstillingen i rekken, får publikum for første gang oppleve hvordan inspektørene i OPCW overvåker, finner og ødelegger kjemiske våpen.

© Kathryn Cook

Årets fotograf er den verdenskjente Paolo Pellegrin fra fotobyrået Magnum Photos.

Paolo Pellegrin har fulgt våpeninspektørene tett i ukene etter at det ble kjent at det var Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) som ble tildelt Nobels fredspris for 2013. Sammen med den amerikanske krigskorrespondenten og forfatteren Scott Andersons korte tekster gir Pellegrins grafiske og sterke svart-hvite bilder et sjeldent innblikk i våpeninspektørenes hverdag.

© Paolo Pellegrin / Magnum Photos for The Nobel Peace Center

Hvert år blir anslagsvis 150 tonn udetonert ammunisjon gjenfunnet på slagmarken fra første verdenskrig i det sørvestlige Belgia. Av dette er rundt fem prosent – mellom sju og åtte tonn – udetonerte kjemiske våpen, for det meste fosforgranater. Med teknisk assistanse og veiledning fra OPCW arbeider en spesialenhet fra det belgiske forsvaret med å samle inn og ødelegge denne ustabile og sterkt giftige ammunisjonen som har ligget i jorda i nesten hundre år. Belgia, 2013.

– Paolo Pellegrin har fått en unik tilgang til å dokumentere OPCWs farefylte arbeid, og en fotograf av hans kaliber gir årets fredsprisutstilling en enorm styrke, sier Bente Erichsen, direktør på Nobels Fredssenter. –Pellegrins bilder lar publikum komme tett på noen av verdens ukjente helter, og vi gleder oss stort til å åpne dørene i desember.

© Paolo Pellegrin / Magnum Photos for The Nobel Peace Center

Bildene i Fredsprisvinnerutstillingen 2013: Combating Chemical Weapons er tatt i Libya, Nederland, Belgia og Serbia, og følger OPCWs arbeid med å fjerne kjemiske våpen fra i dag og fra første verdenskrig. Svært få har tidligere fått innblikk i våpeninspektørenes hverdag. I utstillingen kan de besøkende se og kjenne det farefylte arbeidet på kroppen.

Nobels Fredssenter lager hvert år den offisielle Fredsprisutstillingen, med en produksjonstid på bare åtte uker fra annonsering i oktober til Nobeldagene i desember. Representanter fra OPCW åpnet selv Combating Chemical Weapons 11. desember.

Utstillingsperioden var fra 12. desember 2013 til 25. november 2014. Utstillingen var støttet av Det Norske Myntverket.

© Paolo Pellegrin / Magnum Photos for The Nobel Peace Center