Ban the Bomb - Nobel Peace Center - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

Album

  1. Fotoserien "Fallout" av fotograf Sim Chi Yin er en del av utstillingen Ban the Bomb. (Foto: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter)

  2. Venstre: Luker over rakettsiloer som på 1970-tallet inneholdt raketter som skulle skyte ned innkommende sovjetiske atomraketter, North Dakota, november 2017. Høyre: Den nordkoreanske byen Hyesan, omlag 120 km fra Nord-Koreas atomprøvesprengings-område, oktober 2017.

    Photo: "Fallout" by Sim Chi Yin for the Nobel Peace Center/2017
  3. Et originalt skilt fra rom B i reaktorbygningen ved Hanford, Washington State, i det vestlige USA.

    Photo: "Fallout" by Sim Chi Yin for the Nobel Peace Center/2017
  4. Objektene er dessverre ikke tilgjengelig for øyeblikket grunnet service. Vi beklager dette.Personlige eiendeler som tilhørte noen av ofrene for bombene i Hiroshima og Nagasaki stilles ut i Nord-Europa for første gang. (Foto: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter)

Ban the Bomb

12. des 2017–25. nov 2018

Årets fredsprisutstilling er en virkelighetsnær fortelling om dagens atomtrussel og en hyllest til årets fredsprisvinner ICAN, som vil fjerne alle atomvåpen.

Årets fredsprisutstilling har fått navnet Ban the Bomb og forteller om menneskenes forhold til atomvåpen både før og nå. I sin begrunnelse for å gi Nobels fredspris for 2017 til ICAN skrev Nobelkomiteen at «Vi lever i en verden der faren for bruk av atomvåpen er større enn på lenge. Atomvåpen utgjør en konstant trussel mot menneskeheten og alt liv på jorden.» 

Gjennom lyd, bilder og gjenstander får publikum som besøker Ban the Bomb en opplevelse av hvor stor atomtrusselen er idag, og de tas med tilbake til katastrofen som rammet Nagasaki og Hiroshima i 1945I hjertet av utstillingen står et monter med personlige eiendeler som tilhørte noen av ofrene for bombene i Hiroshima og Nagasaki, som stilles ut i Nord-Europa for første gang.

Disse gjenstandene er tydelige og sterke tidsvitner fra atombombenes ødeleggelse av byene Hiroshima og Nagasaki, og de sterke personlige tragediene som atombombene førte med seg. –Liv Tørres, direktør ved Nobels Fredssenter.

Fotoserien «Fallout» av årets fredsprisfotograf Sim Chi Yin viser hvordan dagens atomtrussel er synlig tilstede i landskapet i to av verdens atom-makter. På oppdrag for Nobels Fredssenter har Sim Chi Yin reist langs grensen mellom Kina og Nord-Korea og gjennom seks amerikanske stater for å fotografere til årets fredsprisutstilling.

Målet mitt har vært å lage en serie bilder som kobler landskapene i Nord-Korea med USAs. Nord-Korea fordi det er det eneste landet som har testet kjernevåpen i det 21. århundre og USA fordi det er det eneste landet som har brukt dem. Jeg fant noen interessante og uhyggelige paralleller. I lys av verdens bekymringer over Nord-Koreas prøvesprengninger og ordkrigen mellom Pyongyang og Washington, føles det riktig å reflektere over dette. –Sim Chi Yin, fotograf.

Utstillingen Ban the Bomb er også en manifestasjon av håp og at arbeidet mot atomvåpen nytter, med fokus på ICANs banebrytende innsats for å få på plass et internasjonalt forbud mot atomvåpen. I utstillingen inviterer vi også publikum til selv å bidra i kampen mot atomvåpen.

I can imagine a world without nuclear weapons, and I support ICAN.
–Dalai Lama, fredsprisvinner 1989

Årets fredsprisutstilling er den trettende i rekken siden åpningen av Nobels Fredssenter i 2005. Den ble åpnet av fredsprisvinneren selv, representert ved ICANs leder Beatrice Fihn, 11. desember. Utstillingen åpnet for publikum 12. desember kl. 12.00 og er tilgjengelig til slutten av november 2018. Utstillingsdesignet er ved Christine Lohre. Utstillingen er støttet av Oslo kommune.

En utstilling som vekker engasjement og som totalt sett på en god måte forteller om årets veldig viktige fredspris. -NRKs kunstanmelder Mona Pahle Bjerke om Ban the Bomb

OVERSIKT OVER VÅRE TIDLIGERE FREDSPRISUTSTILLINGER:

2016 Hope over Fear
Utstillingen er et sterkt portrett av fredsprisvinneren, president Juan Manuel Santos, og det colombianske folket. Den danske stjernefotografen Mads Nissen reiste til Colombia etter kunngjøringen av fredsprisen. Han skildret et folk som var trette av krig og vold, og som lengtet etter fred, og bygget den dag for dag.

2015 Den tunisiske metode
I den ellevte Fredsprisutstillingen i rekken fortelles historien om Tunisia etter den arabiske våren, om veien fra kaos og opprør til ny grunnlov og frie valg. Den handler om et samarbeid, et land og et folk. Ved tildelingen av fredsprisen til Kvartetten for nasjonal dialog la Nobelkomiteen vekt på at prisen også er ment som «et håndslag til det tunisiske folk».

2014 Malala og Kailash
Utstillingen forteller historien om Malala Yousafzai og Kailash Satyarthis ustoppelige kamp for barns rettigheter. Begge fredsprisvinnerne tok aktivt del i utformingen av utstillingen. Malala har laget en personlig videohilsen, og etter hennes eget ønske er skoleuniformen hun hadde på seg da hun ble skutt i hodet av Taliban i oktober 2012 del av ustilingen. Kailash Satyarthi tok med Lynsey Addario på aksjoner der barnearbeidere hentes ut, og på ulike senter hvor barna får et nytt og bedre liv. I et dyptpløyende videointervju med BBC-korrespondent Lyse Doucet forteller han om aktivisme, om motgang, og om viktigheten av en trygg barndom.

2013 OPCW – Combating Chemical Weapons
I den niende Fredsprisutstillingen i rekken, får publikum for første gang oppleve hvordan inspektørene i OPCW overvåker, finner og ødelegger kjemiske våpen. Fotograf var den verdenskjente Paolo Pellegrin fra fotobyrået Magnum Photos. Sammen med den amerikanske krigskorrespondenten og forfatteren Scott Andersons korte tekster gir de grafiske og sterke svart-hvite bildene et sjeldent innblikk i våpeninspektørenes hverdag.

2012 EU – Europa fra krig til fred
For første gang i Europas historie lever generasjoner av europeere uten frykt for krig i eget land. Fredsprisvinnerutstillingen 2012 tok den besøkende fra historiens Europa, der konflikter mellom statene ble løst på blodige slagmarker, til dagens Europa, der konfliktene løses ved forhandlinger i møterom. Den viste hvordan EU på mange forskjellige måter har bidratt og fortsatt bidrar til å fremme og sikre fred, demokrati, rettsstat og menneskerettigheter.

2011 SHEROES
Utstillingen portretterer de tre modige heltinnene og fredsprisvinnerne Ellen Johnson Sirleaf og Leymah Gbowee fra Liberia og Tawakkol Karman fra Jemen. Den norske fotografen Espen Rasmussen fulgte de tre fredsprisvinnerne i noen hektiske novemberdager før de kom til Oslo for å motta fredsprisen i desember.

2010 Liu Xiaobo – I have No Enemies
I fredsprisvinner Liu Xiaobos siste forsvarstale fra 23. desember 2009, før han ble dømt til elleve års fengsel, sa han: «I have no enemies». Inspirert av hans ord skapte Nobels Fredssenter et portrett av den fengslede fredsforkjemperen. Fredsprisvinnerutstillingen 2010 fortalte historien om Liu Xiaobos modige og langvarige kamp for at grunnleggende menneskerettigheter skal gjelde i Kina: fra deltakelsen i protestene på Den himmelske freds plass i 1989 og frem til Charter 08.

2009 Barack H. Obama – A Call to Action
Barack H. Obama omtalte fredsprisen som ”a call to action”. Dette ble også tittelen på Fredsprisvinnerutstillingen 2009. Den var inspirert av forbindelsene mellom Alfreds Nobels testamente og Obamas visjoner og innsats for å styrke internasjonalt diplomati og mellomfolkelig samarbeid, og en verden uten atomvåpen. Utstillingen var todelt: en unik fotoportrettserie av president Barack H. Obama i storformat med bilder av fotografene Callie Shell og Pete Souza. Andre del, om Nobels testamente og Barack H. Obamas arbeid for forbrødring mellom folk, ble fortalt gjennom bøker, bilder, fotografier, filmer og interaktive spill. Utstillingen gjenga også reaksjoner fra hele verden på tildeling av fredsprisen til Obama.

2008 Martti Ahtisaari – Megleren
Gjennom tre tiår har den tidligere finske presidenten Martti Ahtisaari hatt en helt sentral rolle i freds- og forsoningsarbeidet i Namibia, Kosovo, Irak, Nord-Irland og Aceh-provinsen i Indonesia. I 2008 ble han tildelt Nobels fredspris. I denne utstillingen ga Magnum-fotograf Jonas Bendiksen og BBC-journalist Lyse Doucet innblikk i Ahtisaaris arbeid.

2007 Al Gore og FNs klimapanel – Feber
Utstillingen var som fredsprisen delt i to. Den verdenskjente fotografen Anton Corbijns seks portretter av fredsprisvinner Al Gore fikk fram sider av Gore som verden sjelden ser: Leken og løssluppen, og omgitt av den naturen han arbeider for å bevare. Bilder og tekst fra reportasjeserien ‘Klode i krise’ av Dagens Næringslivs reportasjeteam fotograf Ørjan F. Ellingvåg og journalist Frode Frøyland dekket arbeidet til fredsprisvinneren FNs klimapanel, IPCC.

2006 For en neve dollar
Fredsprisvinnerutstillingen 2006 omhandlet Mohammad Yunus og Grameen Bank. Fotografen Linda Næsfeldts gripende bilder lot publikum møte en mann og en institusjon som gir fattige håp og mulighet til å skape seg et verdig liv.

2005 Make Power, Not War
Mohamed ElBaradei anser at atomtrusselen er større i dag enn noen gang før. IAEA kontrollerer over 900 atomanlegg I 71 land for å forhindre spredning av atomvåpen. Samtidig fremmer IAEA sivil bruk av atomenergi. Utstillingen tok for seg denne dobbeltrollen.