Utstilling12. des. 2018-25. nov. 2018

Ban the Bomb

Bilde av en atombombe tatt ovenifra.
Foto: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter Photo: Johannes Granseth / Nobel Peace Center

Fredsprisutstillingen 2017, som fikk navnet Ban the Bomb, var både en virkelighetsnær fortelling om dagens atomtrussel og en hyllest til årets fredsprisvinner, ICAN.

Årets fredsprisutstilling har fått navnet Ban the Bomb og forteller om menneskenes forhold til atomvåpen både før og nå. I sin begrunnelse for å gi Nobels fredspris for 2017 til ICAN skrev Nobelkomiteen at «Vi lever i en verden der faren for bruk av atomvåpen er større enn på lenge. Atomvåpen utgjør en konstant trussel mot menneskeheten og alt liv på jorden.»

Gjennom lyd, bilder og gjenstander får publikum som besøker Ban the Bomb en opplevelse av hvor stor atomtrusselen er idag, og de tas med tilbake til katastrofen som rammet Nagasaki og Hiroshima i 1945I hjertet av utstillingen står et monter med personlige eiendeler som tilhørte noen av ofrene for bombene i Hiroshima og Nagasaki, som stilles ut i Nord-Europa for første gang.

"Disse gjenstandene er tydelige og sterke tidsvitner fra atombombenes ødeleggelse av byene Hiroshima og Nagasaki, og de sterke personlige tragediene som atombombene førte med seg."
– Liv Tørres, direktør ved Nobels Fredssenter-

Fotoserien Fallout av årets fredsprisfotograf Sim Chi Yin viste hvordan dagens atomtrussel er synlig tilstede i landskapet i to av verdens atommakter. På oppdrag for Nobels Fredssenter reiste Sim Chi Yin langs grensen mellom Kina og Nord-Korea og gjennom seks amerikanske stater for å fotografere til årets fredsprisutstilling.

"Målet mitt var å lage en serie bilder som kobler landskapene i Nord-Korea med USAs. Nord-Korea fordi det er det eneste landet som har testet kjernevåpen i det 21. århundre og USA fordi det er det eneste landet som har brukt dem"
Sim Chi Yin

Utstillingen Ban the Bomb er også en manifestasjon av håp og at arbeidet mot atomvåpen nytter, med fokus på ICANs banebrytende innsats for å få på plass et internasjonalt forbud mot atomvåpen. I utstillingen inviterer vi også publikum til selv å bidra i kampen mot atomvåpen.

"I can imagine a world without nuclear weapons, and I support ICAN. "
– Dalai Lama, fredsprisvinner 1989.

Årets fredsprisutstilling er den trettende i rekken siden åpningen av Nobels Fredssenter i 2005. Den ble åpnet av fredsprisvinneren selv, representert ved ICANs leder Beatrice Fihn, 11. desember. Utstillingen åpnet for publikum 12. desember kl. 12.00 og var tilgjengelig frem til november 2018. Gjenstandene, en veske, en hette, en matboks og en rosenkrans, var lånt ut fra Hiroshima Peace Memorial Museum, Nagasaki Atomic Bomb Museum og Kyoto Museum for World Peace. Utstillingsdesignet er ved Christine Lohre. Utstillingen er støttet av Oslo kommune.

Photo: Sim Chi Yin for the Nobel Peace Center FOto: Sim Chi Yin for Nobels Fredssenter
Foto: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter Photo: Johannes Granseth / Nobel Peace Center