Alfred Nobel

Et bilde av Alfred Nobels byste.
©Nobel Media AB 2017, photo: Pi Frisk.
Photo: Alexander Mahmoud

Som oppfinner og forretningsmann var Alfred Nobel målbevisst og full av selvtillit. På det personlige plan var han derimot beskjeden, nærmest sky. Han er blitt beskrevet som en ensom og rastløs grubler som var mye syk, og som aldri ønsket eller fikk sjansen til å stifte egen familie.

Nobel kunne være hard og kynisk i sine forretninger, men var ifølge eget utsagn samtidig en misantrop og ”superidealist”. Men idealismen hadde også en politisk side: Alfred Nobel støttet dem som talte mot militarisme og krig, og ønsket å gi et bidrag til arbeidet for nedrustning og fredlig løsning av internasjonale konflikter.

Utforsk livet til Nobel ved å trykke her!

Photographer: Niklas Elmehed

Den 27. november 1895 undertegnet Alfred Bernhard Nobel sitt testamente i Paris. Etter hans død ventet mange med spenning på offentliggjøringen av testamtets innhold.

Det var nemlig alminnelig kjent at Nobel etterlot seg en av verdens største privatformuer. Enkelte av slektningene forsøkte å få testamentet erklært ugyldig. Dessuten mente mange at testamentet var "upatriotisk" - prisene burde ha vært forbeholdt svensker, ikke nordmenn.

Les mer om Alfreds siste testamente her!

HVORFOR VALGTE ALFRED NOBEL NORGE FOR FREDSPRISEN?

Ingen vet med sikkerhet hvorfor Alfred Nobel ønsket at akkurat fredsprisen skulle deles ut av en norsk komite - eller hva som fikk ham til å inkludere Norge i Nobelprisene overhodet.

Alfred Nobel etterlot ingen forklaring på hvorfor fredsprisen skulle deles ut av en norsk komite mens de andre prisene skulle forvaltes av svenske komiteer. På dette punktet må vi altså nøye oss med kvalifiserte gjetninger.

Her er noen av de mest sannsynlige grunnene.

Klikk her for mer

Hvorfor skapte Alfred Nobel –vitenskapsmannen som fant opp dynamitten – en pris for fred? Noen mener det var fordi han hadde dårlig samvittighet for at oppfinnelsen hans ble brukt i våpen. Men årsaken er snarere å finne hos en kvinne ved navn Bertha von Suttner.

Bertha svarte på en avisannonse fra en «veldig rik, kultivert, eldre herremann bosatt i Paris som søker en moden dame med gode språkkunnskaper som sekretær og husholderske». Denne «eldre herremannen» var Alfred Nobel. Han var 42 år gammel.

Les mer om "Fredsgeneralen" her.