Arrangement

3 timer om Iran

Journalist og forfatter Sevda Barazesh og stortingsrepresentant Mahmoud Farahmand samtaler med Civitas Eirik Løkke om Irans historie fra 1979 og frem til i dag.

Tid: 5.des. 2023 16:00 - 19:00 CEST
Sted: Nobels Fredssenter
Opptak av Nobel Peace Talk 5. desember 2023

Om fem dager deles Nobels Fredspris ut i Oslo Rådhus. Årets pris tildeles Narges Mohammadi for «hennes kamp mot undertrykking av kvinner i Iran og hennes kamp for menneskerettigheter og frihet for alle.» Men under den høytidelige seremonien mangler selve hovedpersonen. Hun sitter fengslet i Iran, dømt til sammen 31 år i fengsel og 154 piskeslag.

Hvorfor er det så farlig å være menneskerettighetsaktivist i Iran? Hvordan fungerer det undertrykkende regimet i landet og hva skjedde egentlig med det store opprøret i fjor høst?

For å finne svar på disse spørsmålene går vi tilbake i Irans historie med særlig vekt på revolusjonen i 1979 og snakker oss gjennom over 40 år med teokratisk styre, motstand og maktmisbruk.

Eirik Løkke fra Civita har med seg journalist og forfatter Sevda Barazdeh, som for tiden skriver bok om Irans nyere historie og demonstrasjonene i 2022, og stortingspolitiker Mahmoud Farahmand, som er født i Iran og flyktet til Norge da han var åtte år.

Narges Mohammadi portrait, the peace prize laureate of 2023
EN DEL AV NOBEL PEACE TALKS

Arrangementet er en del av serien Nobel Peace Talks, som tar opp ulike temaer knyttet til Nobels fredspris til Narges Mohammadi.

Se flere Nobel Peace Talks