Ukens gode nyhet: FN-styrkene deltar i kampen mot korona

Photo: UNAMID Pakistani Peacekeepers initiate production of personal protective equipment to fight COVID-19. Credit: UNAMID

I dag, 29. mai, markeres FNs internasjonale dag for fredsbevarende styrker. De 110.000 FN-soldatene som deltar i operasjoner verden over gjør også en viktig innsats i kampen mot korona-viruset.

Publisert29. mai 2020
Skrevet avIngvill Bryn Rambøl
Informasjonsansvarlig
Nobel Peace Center

Del:

I en flyktningleir i Zalingei i Darfur står blåkledd FN-personell og deler ut vannkanner, såpe og håndsprit. Hverdagen og arbeidsoppgavene endret seg også for FN-soldatene da Covid-19 meldte seg som en ny trussel mot folks liv og helse. Nå bistår FN-soldater verden over i kampen mot korona. Vann og såpe, desinfeksjonsmidler og munnbind er deres nye våpen. I verdens farligste områder driver FN-soldater folkeopplysning om smitteforebygging, de syr smittvernsfrakker, bygger karantenerom og setter opp provisoriske håndvask-stasjoner.

"Å bidra der det trengs når det er kriser ligger i ryggmargen vår,"
sier Dag-Magne Lunde, som er president i Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner.

Lunde har tjenestegjort i internasjonale operasjoner i mange år. – I dag står vi i en situasjoner vi aldri har vært i før, og både ute og hjemme jobber soldater og veteraner med å støtte samfunnet med håndtering av koronakrisen. Mange norske veteraner er helsepersonell og har erfaring fra krevende tjeneste i krig, konflikt og kriseområdet, og det gjør meg utrolig stolt å se at mange av dem nå melder seg og stiller seg i front for å bidra med den kunnskapen og erfaringen de har, sier Lunde.

Photo: Nobel Foundation

Fredag 29. mai, på FNs internasjonale dag for fredsbevarende styrker, slapp Lunde den ukentlige Fredsduen fra Nobels Fredssenter. Duen fløy avgårde med den gode nyheten om at FNs fredsbevarende styrker bidrar i kampen mot korona i noen av verdens mest sårbare områder.

Visste du at: FNs fredsbevarende styrker mottok Nobels Fredspris i 1988 «for å ha forhindret væpnede sammenstøt og for å ha lagt forholdene til rette for forhandlinger».

"De fredsbevarende styrkene symboliserer verdenssamfunnets vilje til fred. "
- Javier Pérez de Cuéllar, tidl. FNs generalsekretær.
Graphic: Nobel Peace Center

FREDSDUE MED GODE NYHETER

Hver fredag flyr en due fra Nobels Fredssenter over Rådhusplassen. Med seg har den en god nyhet som viser at verden går fremover.Nyheten bringes ut av en av våre fredsduer som flyr fra vinduet på Nobels Fredssenter og ut på Rådhusplassen presis kl. 12.00 hver fredag. Samtidig spilles John Lennon-låta Give Peace a Chance fra rådhusklokkene.

Del:

Nyhetsbrev

Abonnèr på vårt nyhetsbrev.
Les om personvern.

Åpningstider

Mandag-Søndag 10-18 (Juli)

Mandag-Søndag 12-18 (August)

Billettpriser

Voksen: 150 kr

Student/Honnør: 100 kr

Barn fra 12: 50 kr

Barn under 12 år: Gratis

Sponsoransatte: Gratis

Nobels Fredssenter

Brynjulf Bulls plass 1
0250 Oslo

Kontakt

48 30 10 00
Sentralbordet er åpent hverdager kl. 10-12 og 13-15.00
post@nobelpeacecenter.org