Ukens gode nyhet: Norge på topp i pressefrihet

Graphic: Screenshot from Reporters without Borders. © OpenStreetMap, with the support of ADESSIUM Foundation.

Norge topper verdensoversikten over pressefrihet for fjerde år på rad, sammen med de andre nordiske landene.

Publisert22. mai 2020
Skrevet avIngvill Bryn Rambøl
Informasjonsansvarlig
Nobel Peace Center

Del:

Krisen vi er inne i har gjort oss mer bevisste på hvor viktig det er å ha tilgang på troverdig informasjon, sier styreleder i Norsk PEN, Kjersti Løken Stavrum.

På Reportere Uten Grensers årlige pressefrihetsindeks ligger Norge, Finland, Danmark og Sverige på de fire øverste plassene. Indeksen, som måler medias uavhengighet, journalisters frihet og ytringsfrihetens kår i 180 land ble offentliggjort på pressefrihetens dag 3. mai.

Å ligge øverst på denne lista betyr ikke at vi kan sole oss i glansen, sier styreleder i Norsk PEN, Kjersti Løken Stavrum. -Det innebærer et stort ansvar for å ta godt vare på ytringsfriheten og inspirere andre land til å gjøre forbedringer. Blant annet har både Norge og Danmark nedsatt ytringsfrihetskommisjoner, noe som kan være et eksempel til etterfølgelse for andre. 

Korona-krisen setter også sitt preg på diskusjonen om pressefriheten i verden. Kina og Iran, som begge har fått kritikk for å ha holdt tilbake informasjon om viruset, ligger blant de ti nederste landene på pressefrihetsindeksen. Ungarn og Brasil går også nedover på statistikken.

«Krisen vi er i nå viser hvor viktig det er å ha tilgang på fakta og troverdige nyheter og hvor farlig spredning av falske nyheter kan være, sier Løken Stavrum.

"Aldri før har bevisstheten om viktigheten av medienes troverdighet vært større. Det er i seg selv en god nyhet for prinsippet om ytringsfrihet.  "

Visste du at: Det er mange journalister og skribenter som har mottatt Nobels Fredspris. Blant dem som har fått prisen for sin kamp for ytringsfriheten er Carl von Ossietzky og Liu Xiaobo.

Graphic: Nobel Peace Center

FREDSDUE MED GODE NYHETER

Hver fredag flyr en due fra Nobels Fredssenter over Rådhusplassen. Med seg har den en god nyhet som viser at verden går fremover.Nyheten bringes ut av en av våre fredsduer som flyr fra vinduet på Nobels Fredssenter og ut på Rådhusplassen presis kl. 12.00 hver fredag. Samtidig spilles John Lennon-låta Give Peace a Chance fra rådhusklokkene.

Del:

Nyhetsbrev

Abonnèr på vårt nyhetsbrev.
Les om personvern.

Åpningstider

Tirsdag-Søndag 12.00-18.00

Billettpriser

Voksen: 120 kr

Student og honnør: 90 kr

Barn mellom 12 og 18: 50 kr

Barn under 12: Gratis

Familiebillett (2 voksne/ x antall barn under 18 år): 240 kr

Nobel Fredsprisvinnere: Gratis

Nobels Fredssenter

Brynjulf Bulls plass 1
0250 Oslo

Kontakt

48 30 10 00
Sentralbordet er åpent hverdager kl. 10-12 og 13-15.00
post@nobelpeacecenter.org