Nobelkomiteen om Etiopia

Bilde av Abiy Ahmed på talerstolen

Som statsminister og som fredsprisvinner har Abiy Ahmed et særlig ansvar for å avslutte konflikten og bidra til å skape fred, sier Nobelkomiteens leder.

Som statsminister og som fredsprisvinner har Abiy Ahmed et særlig ansvar for å avslutte konflikten og bidra til å skape fred, sier Nobelkomiteens leder. 

Denne uken kom lederen for Den Norske Nobelkomité, Berit Reiss-Andersen, med en uttalelse om situasjonen i Etiopia. Statsminister Abiy Ahmed, som mottok Nobels Fredspris i 2019, har et særlig ansvar for å bidra til å skape fred i landet, mener Nobelkomiteen. Siden høsten 2020 har det pågått en væpnet konflikt i Tigray-provinsen nord i Etiopia, med store sivile tap og rapporter om omfattende overgrep mot befolkningen. Kritikken mot Abiy Ahmed har vært sterk, blant annet fordi humanitær hjelp ikke slipper til i provinsen. Mange har også tatt til orde for at fredsprisen til Abiy Ahmed burde trekkes tilbake. Dette er imidlertid ikke mulig i henhold til Alfred Nobels testamente eller Nobelstiftelsens statutter.

Det er ikke Nobelkomiteens rolle å vurdere en fredsprisvinners stilling etter at prisen er mottatt, slår komitelederen fast. I uttalelsen står det videre: 

«Det må understrekes at prisen til Abiy Ahmed ble gitt ut i fra hans innsats og de berettigede forventninger som forelå i 2019. De fredsinitiativ som Abiy Ahmed iverksatte og som han fikk Nobelprisen for, var begrunnet i hans bidrag til fredsavtale med Eritrea og hans omfattende politiske initiativ for demokrati og utbygging av sivile rettigheter. Bakgrunnsteppet var et historisk autoritært styresett med omfattende etniske konflikter.

Siden høsten 2020 har utviklingen i Etiopia eskalert til en omfattende væpnet konflikt. Den humanitære situasjonen er svært alvorlig og det er ikke akseptabelt at humanitær bistand ikke slipper frem i tilstrekkelig grad.

Som statsminister og som fredsprisvinner har Abiy Ahmed et særlig ansvar for å avslutte konflikten og bidra til å skape fred».

Stort engasjement

"Fredsprisen til Abiy Ahmed skapte mye engasjement og vi mottar fortsatt mange henvendelser om den" forteller Nobels Fredssenters direktør Kjersti Fløgstad.

"Da vi viste Fredsprisutstillingen 2019 om fredsprisvinneren var det flere demonstrasjoner utenfor senteret. Vi hadde god dialog med demonstrantene og utvidet utstillingen med informasjon om utviklingen i konflikten utover sommeren 2020", forteller Fløgstad.

Da Nobels Fredssenter viste Fredsprisutstillingen 2020 om Verdens matvareprogram i fjor, var Etiopia var også et av landene som ble brukt som eksempel på at mat og sult kan være våpen i krig. Nedenfor kan du lese vår fordypningsartikkel om Etiopia.