Laboratoriet inviterte til utforskning og deltakelse
Gjennom en hel uke ble det største utstillingsrommet på Nobels Fredssenter forandret til et dynamisk laboratorium. Kunstnerisk leder Serge Von Arx beskrev det som "noe mellom en lekeplass og en byggeplass." Laboratoriet hadde som mål å utforske ideer som kan bli en del av den kommende utstillingen om alle fredsprisvinnerne gjennom tidene, som skal åpne høsten 2026. Her fikk besøkende anledning til å bli kjent med fredsprisvinnernes arbeid, delta i aktiviteter og komme med innspill til den kommende utstillingen.
Engasjerte besøkende
Her fikk besøkende anledning til å bli kjent med fredsprisvinnernes arbeid, delta i aktiviteter og komme med innspill til den kommende utstillingen. Teamet som lager utstillinger ved Nobels Fredssenter ønsket blant annet å finne ut om besøkende er interessert i å engasjere seg og delta i interaktive opplevelser i utstillinger. Tilbakemeldingene fra de rundt 400 besøkende var tydelige: de verdsetter muligheten til å delta aktivt. De fleste ønsker meningsfulle opplevelser, og å reflektere, samhandle og bidra til økt forståelse, framfor å bare være passive observatører.
Interaktive opplevelser og skaperglede
Dette ble illustrert gjennom rundbordsdiskusjoner der besøkende i Laboratoriet fikk svare på spørsmål med «ja», «nei» eller «kanskje», noe som ledet til dypere samtaler. Flere deltakere satte pris på å snakke med folk de ikke kjente fra før, som kom fra andre land og kulturer enn dem selv.
Mange av de besøkende i Laboratoriet satte også pris på få lov til å være kreative og skape noe med hendene inne i utstillingsrommet. Ved et bord kunne man forme figurer i leire basert på et bilde av en fredsprisvinner eller en beskrivelse av vedkommendes arbeid for fred. Her ble det tydelig at manges interesse først og fremst ligger i sakene fredsprisvinnerne arbeider for. Publikum er opptatt av å forstå problemstillingene og ønsker en dypere innsikt, ikke bare å få informasjon om hvem som mottok prisen.
Utforskning av lyd og arkiver
Andre utforskende, kreative stasjoner i Laboratoriet fanget også interesse, som å lage skyggespill med leirfigurene. I løpet av et par dager var Laboratoriet vertskap for den nederlandske lydkunstneren Lotte Geeven, som utforsket lyd fra konfliktsoner i sanntid i et eget rom. Der fikk de besøkende muligheten til å snakke med henne om hennes erfaringer med lyd, og gi tilbakemeldinger på hvordan de ønsket å oppleve lyd i en utstilling. Lydopplevelser viste seg å være en kraftfull måte å engasjere publikum på.
Laboratoriet utforsker også arkivene til Det Norske Nobelinstitutt, der dokumenter knyttet til fredsprisvinnerne ligger skjult i femti år før de offentliggjøres. Mange er nysgjerrige på hvordan fredsprisvinnerne velges, komiteens rolle, og hva som skjer etter at en vinner har blitt valgt. Bjørn Vangen fra Nobelinstituttet og kunstner Beate Petersen samarbeidet gjennom et par dager i Laboratoriet for å undersøke hvordan kunst og arkiver kan kombineres.
Arkitektur og ritualer
For å få oversikt over rommet der den nye utstillingen skal lages, ble også arkitekt Amanda Verde invitert inn i Laboratoriet, hvor hun gjennom et par dager bygget en modell av hele andre etasje på Nobels Fredssenter. Denne modellen vil utstillingsteamet nå bruke videre når de tester ut romlige løsninger for den nye utstillingen.
I løpet av uken ønsket utstillingsteamet også å utforske ritualer. Tibetanske munker fra Kampala meditasjonssenter holdt flere meditasjonsøkter som ble satt pris på av mange besøkende.
Veien videre
Laboratoriet og innspillene fra de besøkende ga mange verdifulle innsikter og tilbakemeldinger som utstillingsteamet vil ta med seg videre i arbeidet med å skape en relevant og meningsfull utstilling om fredsprisvinnerne, gjennom dialog og i dialog.
“En meget fin økt med gode refleksjoner og varierte oppgaver,” sa lektor Andreas W López Navarro etter å ha besøkt Laboratoriet med en førsteklasse fra Vika videregående skole. Elevene fikk muligheten til å engasjere seg i rundbordsdiskusjoner, leireforming, lydopplevelser og skyggespill, noe som bidro til en inspirerende og lærerik time.
“En meget fin økt med gode refleksjoner og varierte oppgaver,” sa lektor Andreas W López Navarro etter å ha besøkt Laboratoriet med en førsteklasse fra Vika videregående skole. Elevene fikk muligheten til å engasjere seg i rundbordsdiskusjoner, leireforming, lydopplevelser og skyggespill, noe som bidro til en inspirerende og lærerik time.
Relatert til den nye utstillingen:
Del: