Hana Khider leder et kvinnelig lag av Yazidi-mineryddere

Photo: Screenshot from Into the Fire.

I et område i Irak ødelagt av ISIS, leder Hana Khider et helt kvinnelig lag av Yazidi-mineryddere i deres forsøk på å rydde landet for miner.

Publisert22. mai 2020
Skrevet avNjål Frilseth
Kommunikasjonsrådgiver
Nobel Peace Center

Del:

Jobben deres innebærer omhyggelig leting etter skjulte miner i utbombede bygninger og områder, der en feil bevegelse betyr den visse død.

Selv om ødeleggelsene forårsaket av ISIS fremdeles er tydelige og lokalbefolkningen lider, prøver de å glemme fortiden og forbli håpefulle. Hana jobber for Mines Advisory Group, en organisasjon som er en del av den Internasjonale kampanjen for å forby landminer (ICBL), en koalisjon som ble tildelt Nobels fredspris i 1997.

-

INTERNASJONALE KAMPANJEN FOR Å FORBY LANDMINER

Organisasjonen ble tildelt Nobels fredspris, sammen med kampanjens koordinator Jody Williams, for sitt arbeid for å forby og fjerne antipersonellminer.

I dag ligger 100 millioner antipersonellminer gravd ned i 60 land. Hensikten er å lemleste eller drepe soldater i krig, men det er sivil­befolkningen som får lide mest. Hvert år mister 25 000 mennesker armer eller ben i mineulykker, mange av dem mister også livet. ICBLs arbeid kom i gang i 1991. Målet var å få i stand et forbud mot landminer og at regjeringer verden over skulle påvirkes til å finansiere minerydding.

Det finnes to hovedtyper landminer: antitankminer og antipersonellminer. De første er beregnet på stridsvogner og andre kjøretøyer, og de eksploderer ikke før de blir utsatt for et kraftig trykk. Antipersonellminene eksploderer ved lett berøring og er beregnet på soldater, men i lengden er det sivilbefolkningen som blir hardest rammet.

Det er mot antipersonellminene ICBL har satt inn hovedstøtet. Stadig flere land og organisasjoner bidrar med penger, og mange utdanner både sivile og militære mineryddingseksperter.

Filmene er tilgjengelige over hele verden, bortsett fra i Australia, New Zealand og India.

Pressehenvendelser om filmsamarbeidet / Nobel Foundation, Nobel Media og Nobel Prize Museum:

  • Rebecka Oxelström, pressesjef, +46 734 12 66 75 rebecka.oxelstrom@nobelprize.org

Del:

Nyhetsbrev

Abonnèr på vårt nyhetsbrev.
Les om personvern.

Åpningstider

Onsdag - søndag

11.00-17.00

Billettpriser

Voksen: 120 kr

Student og honnør: 90 kr

Barn mellom 12 og 18: 50 kr

Barn under 12: Gratis

Familiebillett (2 voksne/ x antall barn under 18 år): 240 kr

Nobel Fredsprisvinnere: Gratis

Oslo Pass: Gratis

Nobels Fredssenter

Brynjulf Bulls plass 1
0250 Oslo

Kontakt

48 30 10 00
Sentralbordet er åpent hverdager kl. 10-12 og 13-15.00
post@nobelpeacecenter.org