National Geographic setter søkelys på fredsprisvinnere

-

Publisert19. mai 2020
Skrevet avThe Nobel Prize. Oversatt av Njaal Frilseth (Nobel Peace Center)

Del:

Nobelprisen, National Geographic Documentary Films og den Oscar-belønnede regissøren Orlando von Einsiedel har samarbeidet om en dokumentarserie i fem deler inspirert av Nobels fredsprisvinnere.

Filmene følger en rekke inspirerende mennesker og organisasjoner: En Rohingya-flyktning i verdens største flyktningleir, som har påtatt seg å gjenforene familiemedlemmer revet fra hverandre pågrunn av konflikter. Et lag av kvinnelige Yazidi-mineryddere i Irak som forsøker å rydde sitt land for miner etterlatt av ISIS. En mann som bygger proteseben for å hjelpe krigsofre å gå igjen i Sør-Sudan. Et team av forskere på et ekstraordinært oppdrag i Mosambik for å bidra til bedre forståelse av klimaendringene. Et livsforandrende orkester i Sør-Afrika som bruker musikk for å bringe landet sammen. Alle er inspirert av Nobel fredsprisvinnere.

Lost and Found

-

Oppi alt kaoset i verdens største flyktningleir er Kamal Hussein et fyrtårn av håp. Fra sin lille hytte har han tatt det på seg det oppdraget i å prøve å gjenforene tusenvis av Rohingya-familier som er revet i stykker av vold og etnisk renselse i Myanmar - kun bevæpnet med en mikrofon. Han hjelper ikke bare savnede familiemedlemmer og bringer dem sammen, men han finner også indre fred.

Kamals arbeid er finansiert av FNs høykommissær for flyktninger, mottaker av Nobels fredspris i 1954 og 1981.

"Mister de et barn, er det som en dobbelt forfølgelse."

Into the Fire

-

I et område i Irak ødelagt av ISIS, leder Hana Khider et helt kvinnelig lag av Yazidi-mineryddere i deres forsøk på å rydde landet for miner. Jobben deres innebærer omhyggelig leting etter skjulte miner i utbombede bygninger og områder, der en feil bevegelse betyr den visse død.

Hana jobber for Mines Advisory Group, en organisasjon som er en del av den Internasjonale kampanjen for å forby landminer, en koalisjon som ble tildelt Nobels fredspris i 1997.

"Ett galt trinn vil koste meg livet."

The Lost Forest

-

Et internasjonalt team av forskere og oppdagelsesreisende drar på et ekstraordinært oppdrag i Mosambik, for å nå en skog hvor ingen mennesker før har vært. Teamet, som består av noen av verdens fremste eksperter på klimaendringer, har som mål å samle inn data fra skogen for å få bedre forståelse for hvordan klimaendringer påvirker planeten vår. Men skogen sitter på toppen av et fjell, og for å komme dit, må teamet først klatre opp en 100m rett fjellvegg.

Forskerens arbeid er basert på forskning utført av FNs Klimapanel (IPCC), mottaker av Nobels fredspris i 2007.

"Lokalbefolkningen kjenner ikke til noen i området som noen gang har vært oppe i skogen."

STILL HUMAN

-

Vi møter Makur Diet i krigsherjede Sør-Sudan. Han kjenner konfliktens redsel altfor godt. For over ti år siden mistet han beinet til en kule. Fortvilet over sin fremtid, Makur var nær på å gi opp. Men det var til han fikk et protesebein, og med det ny giv. Makur vier nå livet sitt til å hjelpe andre som har blitt skadet i krigen med å gå igjen. Makur jobber i en internasjonal komité for Røde Kors sentrum i Sør-Sudan.

ICRC har mottatt Nobels fredspris i 1917, 1944 og 1963.

"Å miste et bein fikk meg til å betrakte meg selv som den minst verdifulle personen i verden."

AN UNFINISHED SYMPHONY

-

Orkester Miagi er et sørafrikansk orkester dedikert til å hjelpe nasjonen til å overvinne flere tiår med vold, konflikt og splittelse gjennom musikkens makt. Filmen følger to av musikerne: Tsepo Pooe, som vokste opp i Soweto Township; og Lize Schaap, som vokste opp i det velstående Pretoria. Gjennom deres øyne, og med forskjellige opplevelser opp gjennom oppveksten i Sør-Afrika, får vi et innblikk inn den enorme effekten apartheid fortsetter å ha, men vi ser også håp om en lysere fremtid for landet.

Orkester Miagis oppdrag er inspirert av arbeidet og arven fra Nelson Mandela, mottaker av Nobels fredspris i 1993.

"Jeg tror ærlig talt at musikk kan bringe mennesker sammen. Musikk er et universelt språk."

Filmene er tilgjengelige over hele verden, bortsett fra i Australia, New Zealand og India.

________________________________________________________________________

Pressehenvendelser til Nobel Foundation, Nobel Media og Nobel Prize Museum:

  • Rebecka Oxelström, pressesjef, +46 734 12 66 75 rebecka.oxelstrom@nobelprize.org

Artikkelen ble først publisert 10. mai 2020 på www.nobelprize.org

Del:

Nyhetsbrev

Abonnèr på vårt nyhetsbrev.
Les om personvern.

Åpningstider

VI ER MIDLERTIDIG STENGT GRUNNET COVID-19 RESTRIKSJONER.

Tirsdag-Fredag 12.00-17.00 (STENGT)

Lørdag-Søndag 10.00-17.00 (STENGT)

Billettpriser

Voksen: 120 kr

Student og honnør: 90 kr

Barn mellom 12 og 18: 50 kr

Barn under 12: Gratis

Familiebillett (2 voksne/ x antall barn under 18 år): 240 kr

Nobel Fredsprisvinnere: Gratis

Nobels Fredssenter

Brynjulf Bulls plass 1
0250 Oslo

Kontakt

48 30 10 00
Sentralbordet er åpent hverdager kl. 10-12 og 13-15.00
post@nobelpeacecenter.org