Fakta på bordet

Fakta-pub med Faktisk.no arrangement på Nobels Fredssenter.
Foto: Victor Iversen / Nobels Fredssenter

Når falske nyheter og propaganda truer med å bli den nye pandemien, er faktasjekking den beste vaksinen.

"Uten fakta, ingen sannhet, ingen tillit, intet demokrati."
– Maria Ressa, Nobels fredspris 2021

I arrangementsserien Nobel Peace Talks inviterer Nobels Fredssenter til samtaler om temaer knyttet til fredprisen som ble tildelt de to journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov i desember. Torsdag 17. februar var temaet faktasjekking, og i samarbeid med Faktisk.no inviterte senteret til Fakta-pub.

Sammenhengen mellom faktasjekking og fred er godt beskrevet i sitatet over fra fredsprisvinner Maria Ressa. For når vi vet at demokrati er en av de viktigste forutsetningene for fred, blir det tydelig at det å søke fakta, velge etterrettelige kilder og bidra til å stanse spredningen av falske nyheter kan bidra til å fremme sannhet, tillit og demokrati. Ved å la være å trykke «liker» på en nyhet du innerst inne forstår at ikke kan være sann, kan du bidra til å gjøre verden til et litt bedre sted.

Kristoffer Egeberg, som er tidligere Dagbladet-journalist og redaktør for Faktisk.no, delte noen av sine tips for god faktasjekking med publikum på Nobels Fredssenter denne torsdagen. Han delte også noen av de mest oppsiktsvekkende funnene han og hans kolleger har gjort siden de startet opp i 2017.

Bilde av publikum som nyter Fakta-pub på Nobels Fredssenter.
Foto: Victor Iversen / Nobels Fredssenter
"Egentlig er det ikke mer falske nyheter der ute nå enn tidligere, det er bare det at de falske nyhetene sprer seg mye raskere enn før, fordi vi har sosiale medier-kanaler der algoritmene er styrt av følelser."

Statistik som Faktisk.no har hentet ut viser at de nyhetsnettstedene som har overlegent flest delinger i Norge, er nettsteder «ingen» har hørt om. De har gjerne ti til tjue ganger flere delinger en tradisjonelle, redaktørstyrte nettsteder som nrk.no og vg.no.

«Dette er norske løgnfabrikker som har ett eneste motiv: Å få mest mulig spredning av sakene sine slik at de kan tjene annonsekroner.» Disse «fabrikkene» lager saker som ser ut som ekte nyheter, ofte med bilder fra et TV-program og logoen til en kjent avis. Når en slik sak dukker opp i feeden din, kan det være greit å sjekke nettadressen før du deler den videre, råder Egeberg.

Et annet nyttig tips når man vil sjekke om en nyhetssak er ekte, er å undersøke hvor bildet som illustrerer saken er hentet fra. Det kan gjøre raskt og enkelt ved et omvendt bilde-søk på nett. Bilder som brukes i slike saker er ofte brukt mange steder, og hvis man finner det samme bildet brukt til å illustrere mange helt ulike saker er det et varsko.

En nyttig kilde for å sjekke ut om noe faktisk har stått på trykk i en avis er Nasjonalbibliotekets avisarkiv. Her ligger digitaliserte utgaver av norske aviser langt tilbake i tid. Neste gang du ser noe du lurer på om kan være sant – spander et par ekstra tastetrykk for å sjekke ut saken. Slik kan du unngå å bidra til å spre falske nyheter og gi sannhet, tillit og demokrati litt bedre vilkår.

Bilde av Redaktør i Faktisk.no, Kristoffer Egeberg, som prater og presenterer foran en skjerm.
Foto: Victor Iversen / Nobels Fredssenter

Ønsker du å være med på neste Nobel Peace Talks? Neste arrangement er allerede 10. mars og skal handle om trollfabrikker, løgn og propaganda. Her får du møte fotograf Jonas Bendiksen som skrev boka "The Book of Veles" og Peter Pomerantsev som er journalist og forfatter av blant annet boka "This is Propaganda".