Dugnad for mat og fred

Kjersti Fløgstad på scenen.
Foto: Giulia Gustavsen Angelini / Nobels Fredssenter

Fire fredsprisvinnere kom med sterke budskap under Fix the Food-konferansen på Nobels Fredssenter fredag.

"Uten fred, ingen matsikkerhet. Uten matsikkerhet, ingen fred."
Dag-Inge Ulstein, Utviklingsminister

I sin åpningstale på Fix the Food-konferansen på Nobels Fredssenter fredag, la utviklingsminister Dag-Inge Ulstein vekt på sammenhengen mellom mat og fred. En sammenheng som ble satt på den internasjonale dagsordenen da Verdens matvareprogram ble tildelt Nobels fredspris i 2020 – og som har blitt der siden.

Fredag inviterte Nobels Fredssenter og Verdens matvareprogram til en internasjonal fredskonferanse under tittelen Fix the Food, med fire fredsprisvinnere, eksperter på matsystemer, aktivister, fredsarbeidere og kokker. Beskjeden fra de fire fredsprisvinnerne var tydelig: Fred, demokrati og internasjonal solidaritet er helt nødvendig for å nå målet om å avskaffe sult.

Som David Beasley, direktøren for Verdens matvareprogram, påpekte: "Det er nok mat i verden til å fø alle, men likevel går 811 millioner mennesker sultne til sengs hver kveld".

Lederskap viktig

Journalist, fredsaktivist og fredsprisvinner Tawakkol Karman var veldig tydelig på sammehengen mellom sult og dårlig lederskap: "Krigsherrer bryr seg ikke om å sikre mat til sin befolkning." Hennes hjemland Jemen opplever vår tids verste humanitære katastrofe og er for tiden Verdens matvareprograms største internasjonale operasjon.

José Ramos-Horta, den tidligere presidenten i Øst-Timor som mottok Nobels fredspris i 1996, påpekte det internasjonale samfunnets ansvar: "Matsikkerhet, trygg tilgang på næringsrik mat for alle, til og med de aller fattigste, er et etisk og moralsk spørsmål. Sult er et løsbart problem".

Klima, mat og fred

Sammenhengen mellom klimakrisen, den internasjonale helsekrisen og sultproblemet ble også trukket frem av flere talere under konferansen, blant dem professor Johan Rockström fra Potsdam Institute for Climate Impact Research og Colombias tidligere presiden Juan Manuel Santos. Santok mottok fredsprisen i 2016 mens han var midt i fredsforhandlinger med FARC-geriljaen for å få slutt på den 50 år lange borgerkrigen i landet.

"I Colombia har vi lært at matsikkerhet, fredsbygging og klimaendringer henger tett sammen. Det må vi aldri glemme."

Felles dugnad for maten

EAT's Gunhild Stordalen var en av talerne som deltok fra scenen på Nobels Fredssenter. Hun hadde med seg ferske nyheter fra FN toppmøte om matsikkerhet dagen før, der mer enn 100 land hadde forpliktet seg til en plan for nasjonale matsystemer og på den måten anerkjent matens viktige rolle for å nå FNs bærekraftsmål.

"Toppmøtet har kommet og gått, men arbeidet med å forandre på matsystemene våre har bare såvidt begynt. Så bli med ombord", sa hun og inviterte alle med på en felles dugnad for å "fix the food".