Utstilling2. des. 2023-30. sep. 2024

YOKO ONO - PEACE is POWER

Bli med inn i Yoko Onos kreative kunstunivers. YOKO ONO - PEACE is POWER er verdensstjernens første utstilling i Norge siden 2005.

Yoko Ono er en av verdens ledende kunstnere og fredsaktivister, som tidligere i år fylte 90 år. Utstillingen YOKO ONO - PEACE is POWER er en samling av noen av hennes kjente, konseptuelle verk. Her blir publikum invitert til å være med på å skape kunsten, gjennom Onos egne instruksjoner. 

"Each one of us has the power to change the world. Remember love. DREAM TOGETHER."

- Yoko Ono, 2020

Yoko Ono vokste opp i Tokyo og var 12 år gammel da atombombene ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki i 1945. Hennes dype engasjement for fred har gjennomsyret hele hennes mer en 60 år lange karriere som kunstner og aktivist. Mange av temaene hun tar opp i sitt arbeid er de samme som mottakerne av Nobels fredspris har kjempet for, som nedrustning og kampen mot kjønnsbasert vold.

Mend Piece i Yoko Ono utstillingen
Foto: Christian Tunge © Yoko Ono

Ett av verkene i utstillingen, Arising, er en samling historier fra kvinner som har blitt utsatt for vold fordi de er kvinner. Yoko Ono har invitert kvinner til å sende inn historier siden 2013, og de anonyme fortellingene er stilt ut i mange land.

VIL DU SENDE INN DIN HISTORIE TIL UTSTILLINGEN? KLIKK HER

I en av installasjonene i utstillingen blir publikum invitert til å sette seg ned og lime sammen biter av knust porselen og sammen reparere noe som har gått i stykker. Et «Wish Tree» får også plass i utstillingen, der folk inviteres til å henge opp lapper med sine drømmer for en bedre og fredeligere verden.

Yoko Ono med installasjonen “Wish Tree” på Guggenheim, Bilbao, mars 2014.
Yoko Ono med installasjonen “Wish Tree” på Guggenheim, Bilbao, mars 2014. Foto: Erika Ede © Yoko Ono

Utstillingen YOKO ONO - PEACE is POWER åpner for publikum 2. desember, som en del av gjenåpningen av Nobels Fredssenter etter en lang periode med nødvendig renoveringsarbeid. I ukene før utstillingen blir Yoko Onos fredsbudskap å se på skjermer rundt i bybildet i Oslo, Bergen og Trondheim. Kampanjen ble startet av Yoko Ono og John Lennon for mange år siden, og etter den russiske fullskalainvasjonen av Ukraina i 2022 har denne siste kampanjen lyst opp New York, London, Los Angeles, Milano, Melbourne og Seoul.

YOKO ONO - PEACE is POWER er kuratert av Asle Olsen, Nobels Fredssenter, i samarbeid med Gunnar B. Kvaran. Utstillingen er støttet av The Scandinavia-Japan Sasakawa Foundation, Japan Foundation, Robert and Debb Zagunis, in partnership with Japan Institute of Portland, Oregon, USA and Portland Japanese Gardens. Takk til Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål (Fokus) og til Norske Kvinners Sanitetsforening for støtte av vår Arising awareness kampanje.

Se åpningstider og kjøp billett