Utstilling1. jan. 2020-1. jan. 2023

Fredspris- vinnerne

En person blar på tidslinjen i installasjonen om Fredsprisvinnerne.
Photo: Johannes Granseth / Nobel Peace Center

I den innholdsrike installasjonen om Fredsprisvinnerne finnes bilder, tekster og videoklipp om alle fredsprisvinnernes liv og arbeid.

Mer enn 2800 artikler og over 1500 bilder, videoer og animasjoner kan hentes fram på fem store skjermer. Allerede når Nobels Fredssenter åpner dørene for publikum dagen etter kunngjøringen av den nye fredsprisvinneren, er artikler og bilder om den nye vinneren på plass. Her kan publikum lese mer om Abiy Ahmed Ali og Etiopias freds- og demokratiprosess. Her finnes også utdrag fra den berømte talen ”I have a dream” av Martin Luther King jr.

Blant de som har mottatt Nobels fredspris siden den ble delt ut for første gang i 1901, finner vi noen av verdenshistoriens mest toneangivende skikkelser, mange ganger kompromissløse i forhold til sine idealer, men samtidig opptatt av dialog og samarbeid, og å virke for menneskenes beste. Fredsprisvinnere som Nelson Mandela, Martin Luther King jr. Dalai Lama, Mor Teresa, Fridtjof Nansen, Albert Schweitzer og Alva Myrdal har alle bidratt til å gjøre Nobels fredspris til verdens mest prestisjefylte pris.