Utstilling11. des. 2021-20. nov. 2022

Fredspris- utstillingen

Dmitrij Muratov på kontoret til Novaja Gazeta.
© Nanna Heitmann / Magnum Photos for Nobels Fredssenter

Årets fredsprisutstilling handler om journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov og deres modige kamp for ytringsfrihet.

Da journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov ble tildelt Nobels fredspris for 2021 slo Den Norske Nobelkomite fast sammenhengen mellom pressefrihet, demokrati og fred.

Fredsprisutstillingen viser de to fredsprisvinnerne i arbeid, og viser også hvordan journalister risikerer liv og sikkerhet i sin kamp mot maktmisbruk og falske nyheter i en verden der sannhet, tillit og demokrati står på spill.

Utstillingen ble åpnet av de to prisvinnerne selv dagen etter at de mottok fredsprisen i Oslo Rådhus, og er tilgjengelig for publikum helt til november 2022.

" Hvis du ikke har fakta, kan du ikke ha sannhet, og du kan ikke ha tillit. Hvis du ikke har noen av disse, har du ikke et demokrati."
Maria Ressa
© Hannah Reyes Morales for Nobels Fredssenter

I Fredsprisutstillingen 2021 vises to helt nye dokumentarfotoserier som er tatt på oppdrag av Nobels Fredssenter i Russland og på Filippinene i oktober og november 2021.

Den tysk-russiske, prisbelønte dokumentarfotografen Nanna Heitmann har portrettert Dmitrij Muratov og redaksjonen han leder, Novaya Gazeta.Hun har også møtt unge, uavhengige journalister i Russland. Mange av dem er stemplet som «utenlandske agenter» og blir påført strenge begrensninger i arbeidet sitt.

Nanna Heitmann (selvportrett)

«Det har vært et tøft år. Hver uke blir nye frie medier og menneskerettighetsorganisasjoner stemplet som utenlandske agenter eller rett og slett forbudt. Usikkerheten og presset dette skaper er veldig merkbar hos de menneskene jeg har møtt.

Jeg håper Nobels fredspris kan bidra til at i hvert fall Novaya Gazeta får fortsette arbeidet sitt», sier Nanna Heitmann.

Hannah Reyes Morales er en anerkjent ung fotograf fra Filippinene, som blant annet har dokumentert president Rodrigo Dutertes blodige «War on Drugs» i Manila.

For Fredsprisutstillingen har hun portrettert fredsprisvinner Maria Ressa og laget en fotoserie om sosiale mediers rolle i Filippinene. Hennes serie «False Light» handler om en befolkning som er i verdenstoppen i bruk av internett, men som likevel har veldig lite tilgang på etterrettelig informasjon.

Hannah Reyes Morales (Foto: Robert Amagsila)

«Dette er et av de mest utfordrende oppdragene jeg har hatt», sier Morales.

«Arbeidet er veldig personlig: For meg og mange andre i mitt hjemland er det urovekkende å se hvordan sannheten er under konstant angrep. Gjennom dette oppdraget har jeg sett nærmere på det kaoset som oppstår på internett, og i mørket ble jeg konstant minnet om at det er levende mennesker på den andre siden av skjermen.»

Hvert år lager Nobels Fredssenter en egen utstilling om årets fredsprisvinnere, og Fredsprisutstillingen for 2021 er den 17. i rekken.

Utstillingen er kuratert og laget av Nobels Fredssenter.
Utstillingen er støttet av Hydro, Reitan Retail, Luminate og Fritt Ord

Opplev våre utstillinger, arrangementer og omvisninger inspirert av fredsprisvinnernes ideer og arbeid.