FORTELL VERDEN OM OSS - Nobel Peace Center - Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter

FORTELL VERDEN OM OSS

14. sept 2018–17. mar 2019

Foto: Rune Eraker

Foto: Rune Eraker

2001, mens borgerkrigen i Colombia fortsatt pågikk med full styrke, hadde fotograf Rune Eraker fått innpass i et fengsel i hovedstaden Bogota. Han skulle dokumentere forholdene til fengslede FARC-medlemmer og politiske fanger. Idet vakten snur seg bort noen sekunder får Eraker tatt et bilde av en fange som sitter på isolat. Fangen strekker hånda ut igjennom gitteret og gir den fremmede fotografen en krøllete lapp. På lappen står det: «Fortell verden om oss».

Sytten år senere har den oppfordringen blitt til en utstilling på Nobels Fredssenter.

-Oppfordingen jeg fikk fra den fangen i Colombia har gnaget meg i mange år, sier Rune Eraker. -Jeg har følt et sterkt behov for å fortelle om de menneskene som råtner i fengsler rundt omkring, og som blir glemt av en hel verden.

Eraker har arbeidet med prosjektet i fire år på heltid, og har fotografert over hele verden. Han har fått tilgang til strengt bevoktede fengsler i Latin-Amerika, Asia, Afrika, USA – og Norge. Han har møtt mennesker som er tvunget i eksil, som Edward Snowden og Dalai Lama. Han har fulgt kvinner i Latin-Amerika som blir fengslet etter aborter, homofile som må leve i skjul i Russland og unge jenter i Nairobi som er utsatt for voldtekt og brutale overgrep. Felles for alle vi møter i utstillingen, er at de har blitt berøvet sin frihet, samtidig som de kjemper for å bevare verdigheten sin.

– Urett begått mot mennesker, enten det er i lovens navn eller ei, opprører meg. Det er ikke noe vi kan la skje, bare fordi vi ikke ser det, sier Eraker. 

I utstillingen «Fortell verden om oss» viser han frem bildene vi ikke ønsker å se og historiene vi helst vil glemme. Publikum blir tvunget til å ta stilling til det disse menneskene blir utsatt for.

Photo: Rune Eraker

Photo: Rune Eraker

-Som dokumentarfotograf er dette det jeg kan gjøre. Jeg kan vise frem det som skjer, og så er det opp til publikum å bestemme om de vil gjøre noe med det.

Sammen med Amnesty International tilbyr Nobels Fredssenter de besøkende en mulighet til å gjøre en innsats for folk i lignende situasjoner som de fotograferte i utstillingen.

Eraker arbeider i 35 mm-format og med analogt kamera.  De nesten hundre bildene i utstillingen er i sort-hvitt, og er ledsaget av tekster skrevet at journalist Linda Hove Strand. Lydkunstner Tine Eide har laget lydkulissene til utstillingen. Runa Klock og Anita Myhrvold er formgivere.

«Fortell verden om oss» vises 70 år etter at FNs menneskerettighetserklæring ble vedtatt. Amnesty International, som har bistått i arbeidet med utstillingen, mottok selv Nobels Fredspris i 1977 for sitt arbeid for å fremme menneskerettighetene.

«Fortell verden om oss» åpner på Nobels Fredssenter 13. september, og er åpen for publikum fra 14. september til mars 2019. Den skal senere settes opp hos Tromsø kunstforening og Nasjonalmuseet for fotografi i Portugal.