8.-10. Trinn, VGS

Fredsprisleksjonen 2023

Kvinne, liv, frihet

Tema: Menneskerettigheter, Likestilling, Medborgerskap

Varighet: 60-120 min
Copyright © Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

Undervisningsopplegg

Tidsramme: 5 min

Til lærer:

Start timen med å vise elevene bildene i vedlagt ppt.

La gjerne elevene tenke selv først, evt. i par, før dere snakker om assosiasjonene som dukker opp i plenum. Hva får bildene elevene til å tenke på?

Målet med oppgaven er å få frem bakgrunnskunnskap og å vekke elevenes nysgjerrighet.

Se notater i ppt. for spørsmål du kan stille til klassen

Tidsramme: 15 min

Be elevene lese vedlagt tekst.

Til elevene:
Etter du har lest teksten, fortell sideperson:
- En ting du synes var spesielt interessant eller overaskende i teksten.
- To ting du nå vet om Iran

Tidsramme: 25 minutter

Se film her


Se filmen fra NRK Skole og Nobels Fredssenter.
Skriv ned svarene dine på spørsmålene under.
Snakk sammen to og to etter filmen.

Spørsmål om fredsprisvinner Narges Mohammadi

  • Hvorfor har Narges Mohammadi vunnet Nobels fredspris?
  • Hvilke rettigheter kjemper hun for?
  • Hva har Narges måttet ofre i sin kamp for rettigheter?

Spørsmål om demonstrasjonene i Iran:

  • Hvem var Mahsa Jina Amini – og hva har hun med demonstrasjonene å gjøre?
  • Hvem er egentlig demonstrantene ute i gatene, og hva risikerer de?
  • Hva sier Nobelkomiteens Berit Reiss-Andersen om hvordan unge i Norge kan vise støtte til iranerne?

Tidsramme: 15 min

Fortell til elevene:

I Iran er det strenge lover for hva folk kan si, gjøre, og hva slags musikk man kan høre på. Mahsa Jina Aminis død satte i gang en enorm protestbevegelse i Iran. Unge mennesker risikerer livet ved både å demonstrere i gatene og ved aktivisme på sosiale medier.

Unge iranere lager TikTok-videoer av at de danser i skolegården. Filmer av unge jenter som klipper av seg håret går viralt. Sterke budskap med krav om frihet spres over hele verden. Musikeren Shervin Hajpourla la merke til at veldig mange mennesker skrev sterke meldinger på X (tidligere Twitter) om hva protestbevegelsen betydde for dem. Dette ville han løfte frem.

Det endte i sangen «Baraye», som betyr «for/på grunn av». Videoen spredte seg i rekordfart, men ble fort fjernet, og Shervin ble selv arrestert. Han ble løslatt, men venter på rettssak. Låten er nå regnet som bevegelsens egen protestsang, og har til og med vunnet Grammy! Nå skal vi se og høre denne sangen.

Oppgave:

Del ut en post-it til hver elev

Se videoen til sangen "Baraye". I videoen blir elevene presentert for mange grunner til hvorfor mange protesterer mot iranske myndigheter.

Be elevene skrive ned den meldingen som de liker best.

Les opp lappene for hverandre eller samle dem på tavlen.

Var det noe som gikk igjen? Hvilke meldinger var sterkest?

Tidsramme: 60 min

I denne skriveoppgaven får elevene mulighet til å sette seg inn i perspektivet til en person som er påvirket av at Narges Mohammadi får fredsprisen. Elevene kan gjerne bruke litt mer til på å finne ut mer om Iran i skriveprosessen.

Bruk gjerne skriveramme fra for eksempel skrivesenteret til denne oppgaven. Les gjerne opp alle oppgavene for elevene før de velger. Oppgavene har stigende vanskelighetsgrad. Det kan oppleves som mye tekst for noen elever, så du kan introdusere noen av oppgavene, eller alle fire, avhengig av klassen din.

A) Ali Rahmani (sønnen til Narges Mohammadi. Dette er en sann bakgrunnshistorie):

Du sitter i klasserommet ditt. Du bor i Frankrike fordi det ikke er trygt for deg i Iran, hvor du kommer fra. Du har ikke sett moren din på åtte år. Hun sitter fengslet i Teheran, hovedstaden i Iran. Hun er fengslet for å ha kjempet for menneskerettigheter, frihet og likestilling.

Du husker godt siste gangen du så henne. Det var en morgen hvor hun lagde frokost til deg og tvillingsøsteren din. Du husker at hun sa til deg at du måtte jobbe godt på skolen, så sa hun ha det til dere, og sendte dere på skolen. Når du og tvillingsøsteren kom hjem etter skolen, var hun borte. Du var 8 år.

Tilbake i klasserommet har du sneket med deg telefonen din inn i timen. Det er ikke lov, men du er så spent. Du vet at Nobels fredspris kunngjøres i dag. Klokken blir 11:00. Du refresher og refresher og plutselig ser du navnet til moren din på skjermen. Hun vant!!

Du får mulighet til å sende et kort brev på en halv side til moren din. Hva vil du si til henne?

Forslag til punkter:
- Hva ønsker du for henne
- Hvordan har du det
- Hva synes du om at moren din har vunnet Nobels fredspris?

B) Narges Mohammadi (Dette er en sann bakgrunnshistorie):

Du sitter bak lås og slå i ett av de verste fengslene i Iran, Evin-fengselet. Her sitter du fordi du har kjempet for frihet og menneskerettigheter. Du har ikke sett barna dine på åtte år, du blir dårlig behandlet, og du får ikke den helsehjelpen du trenger. Du fortsetter likevel å stå opp for det du tror på. Likestilling og rettigheter for alle burde være en selvfølge.

Kommunikasjonen inn og ut av fengselet er svært begrenset, men en dag får du en beskjed som er smuglet inn i fengselet: Du har vunnet Nobels fredspris! Du blir fantastisk glad og denne kvelden feires det i fengselet med sang og dans, selv om det er forbudt i Iran. Før du legger deg skriver du en halv side i dagboken din om hva du tenker og føler.

Forslag til punkter:
- Hva var din første reaksjon år du fikk vite at du hadde vunnet Nobels fredspris?
- Hva betyr det for deg?
- Hvilke tanker har du om fremtiden, nå som du har vunnet prisen?

C) En mor i Iran (Denne bakgrunnshistorien er funnet på):

Du bor i Teheran, hovedstaden i Iran. Du lever under et svært strengt regime som legger begrensninger på din frihet. Du kan for eksempel ikke bevege deg utendørs uten å dekke til håret, og du kan ikke reise uten tillatelse fra mannen din.

Du bor sammen med mannen din og sønnen din, Armin. Sønnen din har blitt nysgjerrig på protestbevegelsen som kjemper for menneskerettigheter. Han snakker mye om «kvinne – liv – frihet». Du er stolt av at han engasjerer seg, men også redd. Du har hørt at mange protester er blitt slått hardt ned på av det såkalte moralpolitiet. Mange er skadet, og til og med drept.

Armin sier en dag at han vil ut i gatene for å protestere, og han vil at du skal bli med. Du er usikker på hva du skal gjøre og trenger å sortere tankene. Derfor skriver du en liste med argumenter for og mot om dere skal delta i protestene eller ikke:

- Hva har dere å tape?
- Hva har dere å vinne?
- Er det verdt det?

D) Iranske myndigheter (Denne bakgrunnshistorien er funnet på):

Du er kontaktperson for de iranske myndighetene/styresmaktene, og blir informert om læreplanmålat Narges Mohammadi, som i dine øyne har skapt opprør og uro i Iran, har vunnet Nobels fredspris. Hun er dømt for å være en trussel mot nasjonal sikkerhet og for å spre uriktig propaganda/fake news mot staten. Hun sier at hun krever frihet for kvinner, men denne «friheten» vil bare skape kaos og uorden i samfunnet. Formuler en uttalelse til det iranske folk på maks en halv side om regimets reaksjon.

Forslag til punkter:
- Hva synes dere om at den norske nobelkomite har delt ut prisen til en fiende av staten?
- Hva slags falsk informasjon sprer Narges Mohammadi?
- Hvordan bør Irans befolkning mene om dette?

Tidsramme: 5 min

Denne leksjonen er laget for ungdomstrinnet og videregående, og spesielt for fagene samfunnsfag og samfunnskunnskap. Den kan også være relevant for tverrfaglig arbeid med norskfaget.

Leksjonen går inn i arbeid med det tverrfaglige temaet Demokrati og medborgerskap i Fagfornyelsen (LK20).

Et spesielt relevant kompetansemål fra samfunnsfag etter 10. trinn er:
"Reflektere over hvordan mennesker har kjempet og kjemper for forandringer i samfunnet og samtidig har vært og er påvirket av geografiske forhold og historisk kontekst".

Spesielt relevante kompetansemål fra samfunnskunnskap i vgs er:
"Vurdere hvordan utøving av makt påvirker enkeltpersoner og samfunn".
"Gjøre greie for grunnlaget for menneskerettighetene og utforske og gi eksempler på brudd på menneskerettighetene nasjonalt eller globalt".