Læreplanmål (hører)

- for undervisningsopplegget "Hører du ikke hva jeg sier?!"

Undervisningsopplegget er relevant for mange fag, men dekker særlig flere læreplanmål i fagene samfunnsfag (8.-10. trinn), KRLE (8.-10. trinn) og samfunnskunnskap (vg1/vg2). Det har også tydelig forankring i læreplanens overordnede del, opplæringens verdigrunnlag og i de tverrfaglig temaene demokrati og medborgerskap og folkehelse og livsmestring.

Fra opplæringens verdigrunnlag 1.6 Demokrati og medvirkning

- Å delta i samfunnet innebærer å respektere og slutte opp om grunnleggende demokratiske verdier som gjensidig respekt, toleranse, den enkeltes tros- og ytringsfrihet og frie valg.

Fra prinsipper for opplæringen, 2.1 Sosial læring og utvikling

- Å kunne sette seg inn i hva andre tenker, føler og erfarer, er grunnlaget for empati og vennskap mellom elevene. Dialog står sentralt i sosial læring, og skolen skal formidle verdien og betydningen av en lyttende dialog for å takle motstand.

Fra tverrfaglige temaer, 2.5.2 Demokrati og medborgerskap

- Opplæringen skal gi elevene forståelse for sammenhengen mellom demokrati og sentrale menneskerettigheter som ytringsfrihet, stemmerett og organisasjonsfrihet. De skal få innsikt i at demokratiet har ulike former og uttrykk.

- Gi elevene kunnskaper og ferdigheter til å møte utfordringer i tråd med demokratiske prinsipper. De skal forstå dilemmaer som ligger i å anerkjenne både flertallets rett og mindretallets rettigheter. De skal øve opp evnen til å tenke kritisk, lære seg å håndtere meningsbrytninger og respektere uenighet. Gjennom arbeidet med temaet skal elevene lære hvorfor demokratiet ikke kan tas for gitt, og at det må utvikles og vedlikeholdes.