Finbarr O'Reilly er årets fredsprisfotograf

Foto: Ingvill Bryn Rambøl / Nobels Fredssenter 

Den prisbelønte fotografen Finbarr O’Reilly er årets fredsprisfotograf. I samarbeid med Nobels Fredssenter skal han lage utstillingen om Etiopias statsminister Abiy Ahmed.

Publisert17. okt. 2019
Skrevet avIngvill Bryn Rambøl

Del:

Fredag 11. oktober ble det kjent at Nobels fredspris for 2019 tildeles den etiopiske statsministeren Abiy Ahmed. Samtidig startet Nobels Fredssenter arbeidet med Fredsprisutstillingen 2018. Hvert år står en kjent, internasjonal fotograf bak bildene til utstillingen, og i år har senteret valgt den britisk-kanadiske fotografen Finbarr O’Reilly. Snart reiser han til Etiopia for å møte fredsprisvinneren og lage et fotografisk portrett av ham og landet han leder. 

-Jeg har bodd og arbeidet på det afrikanske kontinent i tjue år, ofte med å dekke langvarige konflikter og politisk uro. Det er en ære å samarbeide med Nobels Fredssenter om å lage en utstilling om en tid preget av håp og optimisme for Etiopia og regionen, sier Finbarr.

Finbarr O’Reilly er uavhengig fotograf og journalist, basert i Dublin, Irland. Han har vært Afrika-korrespondent for Reuters og har i over tjue år dekket konflikter i Vest- og Sentral-Afrika og i Midtøsten. Sammen med den amerikanske soldaten Sgt Tomas Paul Brennan har han gitt ut boken Shooting Ghosts, om krig og fotografi. Han er også portrettert i filmen Under Fire: Journalists in Combat, en dokumentarfilm om de psykologiske omkostningene ved å jobbe som journalist i krigssoner. O’Reilly har mottatt en rekke priser for sitt arbeid, blant annet World Press Photo of the Year i 2005 og en førsteplass i portrettkategorien i World Press Photo i 2019.  

-Årets fredsprisfotograf har en helt unik erfaring med å dekke kriger og konflikter på det afrikanske kontinentet. Han er den rette til å sette årets fredspris inn i en større sammenheng og fortelle historien om denne unge statsministeren som har oppnådd så mye på kort tid, sier Liv Tørres, direktør ved Nobels Fredssenter.

Fredsprisutstillingen 2019 åpnes av fredsprisvinner Abiy Ahmed 11. desember, og er tilgjengelig for publikum fra 12. desember kl. 12.00.

Priv til red: Finbarr O’Reilly er i Oslo og tilgjengelig for intervjuer fredag 18. oktober. Dersom redaksjonen ønsker å gjøre avtale om intervju, eller vil følge arbeidet med produksjonen av årets utstilling, ta kontakt med Ingvill Bryn Rambøl på ibr@nobelpeacecenter.org / 924 52 944. 

Foto: Giles Duley
Foto: Ingvill Bryn Rambøl / Nobels Fredssenter

Fakta om Nobels Fredssenter

  • Norges sjette best besøkte museum med omtrent 250.000 besøkende per år.
  • presenterer historien om Alfred Nobel, fredsprisvinnerne og deres arbeid
  • er en arena for debatt og refleksjon om aktuelle temaer knyttet til krig, fred og konfliktløsning
  • tilbyr egne opplegg for skoleklasser og tar imot mange hundre skoleklasser i året
  • er en uavhengig stiftelse og er lokalisert på Rådhusplassen i Oslo
  • direktør er Kjersti Fløgstad, styreleder er Olav Njølstad
  • hovedsponsor er Hydro

Del:

Pressekontakt

Ingvill Bryn Rambøl

ibr@nobelpeacecenter.org

Telefon: +47 924 52 944

Tlf: +47 92 45 29 44
Tlf: +47 48 30 10 00

Presse

Nyhetsbrev

Abonnèr på vårt nyhetsbrev.
Les om personvern.

Åpningstider

tirsdag-søndag 10-18

NOBELS FREDSSENTER HOLDER STENGT PÅ UBESTEMT TID GRUNNET SMITTEFARE - CORONAVIRUS.

Avvik i ordinære åpningstider

Billettpriser

Voksen: 150 kr

Student/Honnør: 100 kr

Barn fra 12: 50 kr

Barn under 12 år: Gratis

Sponsoransatte: Gratis

Nobels Fredssenter

Brynjulf Bulls plass 1
0250 Oslo

Kontakt

48 30 10 00
Sentralbordet er åpent hverdager kl. 10-12 og 13-15.00
post@nobelpeacecenter.org