Arrangement

Fix the Food konferanse

Coverfoto.

Bli med når fredsprisvinnere, beslutningstakere, fredsarbeidere, eksperter og aktivister diskuterer mat, fred og bærekraftige matsystemer.

Tid: 24.sep. 2021 07:00 - 10:00
Sted: Digitalt

Hele fire fredsprisvinnere står på talerlisten når Nobels Fredssenter inviterer til konferansen Fix the Food fredag 24. september.

Verdens matvareprograms direktør David Beasley gjør opp status for verdens sultne ett år etter at prisen ble kunngjort, og Tawakkol Karman fra Jemen og Jose Ramos-Horta fra Øst-Timor diskuterer hvordan mat kan bidra til fred og stabilitet. Colombias tidligere presiden Juan Manuel Santos, som mottok fredsprisen i 2016, deler sine erfaringer og tanker om matsikkerhet og fredsbygging.

På talerlisten står også forskerne Johan Rockström og Dan Smith, lederen for OECD’s utviklingskomité Susanna Moorehead, Ambassadør Adeoye Bankole fra den Afrikanske Union og den “grønne kokken” Arthur Potts Dawson. EATs Gunhild Stordalen, som dagen før leder ett av temaene under FNs digitale Food Summit, kommer til scenen på Nobels Fredssenter med helt ferske betraktninger fra toppmøtet.

Her er noen av våre talere:

Photo: Rein Skullerud

«Bærekraftige matsystemer har en enorm makt. Når de ikke fungerer, er folk sultne, land fattige og verden ustabil. Mat baner vei for fred og jeg ser frem til å diskutere dette både på FNs mat-toppmøte og Fix the Food-konferansen i Oslo senere i september.»

David Beasley

Gunhild Stordalen (Foto: EAT)

«Uten matsikkerhet for alle kan vi aldri oppå varig fred. I løpet av ti-året vi er inne i, må vi endre matsystemene våre slik at alle får tilgang på sunn og bærekraftig mat. Hvis ikke kommer vi til å destabilisere hele biosfæren vår, og i en slik verden blir fred umulig. Den gode nyheten er at det er mulig. Og hvis vi fikser matsystemene våre, kan vi takle verdens viktigste utfordringer.»

Gunhild Stordalen

Tawakkol Karman, Nobels fredspris 2011

«Mat og fred henger nøye sammen og så mange av konfliktene som skaper utrygghet for folk og samfunn har en kombinasjon av årsaker bak seg. Sult, fattighet og mangel på utvikling er ofte blant dem.»

Tawakkol Karman

Fix the Food avslutter et år med fokus på fredsprisen 2020 og arrangeres i samarbeid med Verdens matvareprogram. Takk til våre partnere Hydro, Yara, Bama, Atea, NMBU, Norad og Designit.