Arrangement

Fix the Food festival

Coverfoto.

På FIX THE FOOD kan du besøke matboder, delta på miniforedrag og bli kjent med aktører innen bærekraftig matlaging. Blant annet Sandwich Brothers, Chill, it's vegan, Bondens marked og Vitenparken på Ås.

Tid: 24.sep. 2021 10:00 - 15:00
Sted: Nobels Fredssenter

GRATIS INNGANG

Åpningstider

Fredag: 12:00–20:00
Lørdag: 11:00–17:00

Fix the Food er Nobels Fredssenters avslutning på ett år med fokus på fredsprisen til Verdens matvareprogram, og foregår bare to uker før en ny fredsprisvinner blir kunngjort.

Ta med familie og venner, og bli med på en matfestival med fokus på matglede og bevisst forbruk.


Disse møter du på Fix the Food

VITENPARKEN

På Vitenparken metter teknologi, mat og forskning sultne mager og hoder. De tar opp temaer innen forskning, matproduksjon og bærekraft, og formidler dette til publikum på spennende og innovative måter.

På Fix the Food kan du for eksempel lære hvordan du kan ta bærekraftige matvalg, hvilken mat vi kommer til å spise mer av i fremtiden, og hvordan matproduksjon er knyttet til FNs bærekraftmål. 

BONDENS MARKED

På Bondens marked kan du handle mat direkte fra bonden. Utvalget varierer med naturens sesonger og regionen du bor i. Alt er småskala og lokalt produsert, laget av den du handler hos!

VILLBRYGG

Villbrygg lager fermenterte og alkoholfrie drikker fra ingredienser de mener har et oversett potensiale. For eksempel det noen kaller ugress, eller biprodukter fra annen mat- og drikkeproduksjon.

I tillegg til å selge produktene sine, kommer Villbrygg til å kjøre en urte-workshop på fredag kl 14:00, 15:00, 16:00 og 17:00 og på lørdag kl 12:00, 13:00 og 14:00. Vil du være med på dette? Da kan du sende en påmelding via e-post til hei@villbrygg.com. Inkluder hvor mange dere er, og tidspunkt dere ønsker å delta på.

GRUTEN

Gruten gir Oslos kaffeavfall nytt liv, i form av østerssopp, næring til planter eller såpe! Fredag 24. September forteller Siri Mittet om sin lidenskap for plantebasert og lokal mat direkte fra hovedteltet på festivalområdet.

På lørdagen lærer Gruten deg å lage kroppsskrubb med økologisk kaffegrut og andre pleiende ingredienser. Workshopen er gratis og Gruten stiller med ingrediensene.

Send en e-post til post@gruten.no innen 24. september for å melde deg på!

SANDWICH BROTHERS

Sandwich Brothers og søsterkonseptet Sorbet Sisters lager verdens mest bærekraftige is - både miljømessig og sosialt. Ungdom med flyktningbakgrunn lager digg is som sin første jobb i Norge, og loses inn i andre jobber etter et år med å lage og servere 100% økologisk is hvorav de fleste smakene er plantebaserte.

Mer informasjon kommer.

HÅNDPLUKK

Kristin Helene Randulff Nielsen har de siste årene plukket ville vekster for flere kjente Oslo-restauranter. I hennes bok "Håndplukk" lærer du om akkurat dette – å finne ville vekster og hvordan du selv kan lage noe godt ut av det.

På Fix the Food skal Kristin ta med en gjeng på en eksklusiv vandring for å finne spiselige vekster. I tillegg skal hun holde et interessant foredrag om kvaliteten i ville og spiselige vekster og hvorfor de også kan være en viktig del av maten vår i fremtiden.

Bli med oss og Kristin på Fix the Food!

CHILL IT'S VEGAN

Chill it's vegan fokuserer på å lage matvarer uten animalske produkter, og målet deres er å gjøre disse matvarene lettere tilgjengelig for alle – noe som bidrar til å øke interessen for plantebasert mat.

Smak maten deres på Fix the Food!

TOO GOOD TO GO

Visste du at ⅓ av all mat kastes? Matsvinn bidrar faktisk til mellom 8 og 10% av de menneskeskapte klimagassutslippene. Too Good To Go gjør det enklere for deg å redde mat som ellers ville blitt kastet.

Vil du lære mer om hvordan matsvinn, klima og sult henger sammen? Too Good To Go stiller opp med foredrag, stand og konkurranse for publikum. Her kan du vinne fine premier og delta i lærerike aktiviteter som passer for alle.

VEGE MAMA

Vege Mama er et konsept utviklet av Kristen Eilertsen, med fokus på helsefremmende produktutvikling for store og små. I dag har de en serie plantebaserte produkter, og i løpet av høsten kommer en helt ny barnemat-serie laget på norsk frukt og grønt. Se videoen for å høre litt mer om hva du kan smake fra Vege Mama!Kristen Eilertsen gir oss i tillegg et foredrag i hovedteltet – lørdag 25. september

TOMM KRISTIANSEN

NRKs "stemme fra Afrika", Tomm Kristiansen, er norsk journalist og forfatter. Han var NRKs Afrika-korrespondent i to perioder og har delt fortellinger fra et halvt liv med reiser i Afrika i bøker og podcaster.

På Fix the Food deler han historier om hvordan mat har blitt brukt som våpen i krig og konflikt på kontinentet. Møt ham i samtale med Bistandsaktuelt redaktør Elisabeth Onsum i hovedteltet på Rådhusplassen kl. 18.00, fredag 24. september. En samtale du ikke vil gå glipp av!

HOVELSRUD GÅRD

Dyr som har hatt et godt liv smaker bedre. Det tror Hovelsrud Gård på, som er den første kyllingprodusenten i Norge som er tildelt Dyrevernmerket.

Marianne Olssøn gikk fra å jobbe som høyesterettsadvokat til å drive Hovelsrud Gård. Her tar hun sikte på å sette nye standarder for dyrevelferd i landbruket gjennom småskala produksjon. På Fix the Food skal Marianne holde et foredrag om økologisk og bærekraftig matproduksjon i 2021, og erfaringer fra Hovelsrud gård!

Photo: WFP/Khudr Alissa

VERDENS MATVAREPROGRAM

Verdens matvareprogram er mottaker av Nobels Fredspris 2020. WFP er verdens største humanitære organisasjon. Daglig redder de liv i katastrofesituasjoner og bruker matvareassistanse for å bidra til fred, stabilitet og håp for mennesker som er påvirket av konflikter, kriser og virkninger av klimaendringene.

Verdens matvareprogram kan du møte på festivalområdet, og skal i tillegg holde foredrag i hovedteltet. Her møter du Kim Rønning som skal dele historier med dere om hvordan den siste tiden i Afghanistan har fortonet seg – og om hvordan de jobber i felt.

BAMA

Besøk BAMA-teltet på matfestivalen. Få en smak av søte Eden-epler, solmodne tomater fra Rogaland og bli med på en lærerik og morsom quiz om frukt og grønt.

BAMAs mesterkokker, Harald Osa og Håvard Ravn Larsen, viser deg hvordan hele råvarer tas i bruk og hvordan slapp og overmoden frukt og grønt kan brukes til å trylle frem velsmakende retter

YARA

Yaras misjon er å sørge for mat til verdens befolkning og verne om jordkloden på en ansvarlig måte, og vi er glade for at de støtter Fix the Food!

"At Yara we are proud to support the work of WFP, and be part of Fix the Food. Visit us at the festival to learn more about our solutions for a better food system while enjoying a delicious, sustainable cup of coffee."

MS Donna AS

De siste årene har MS Donna jobbet tett med de aller råeste kjøkkensjefene og vet hva som skal til for å levere det ypperste av skalldyr. Enkelt fortalt gjør de det de kan for å levere sirkulære produkter som er bærekraftig laget – i hele linja.

"Vår «Kongekraft» er et eksempel på det. Her tar vi i bruk hele kongekrabben, også det som oppleves som en utfordringen i industrien, og sammen med andre ingredienser lager en god, rimelig og anvendelig basekraft til hverdags og fest. Vi vil vise deg hvordan på Fix the Food Festival."

HEALTHY EATS

Healthy EATS er et nyoppstartet selskap som jobber mot å bedre folkehelsen i Norge og senke klimagassutslippene innen matbransjen.

På Fix the Food skal Healthy EATS ikke bare servere skikkelig god og sunn mat – men gir deg et foredrag fra medgründer og daglig leder Vilde Regine Tellnes som tar opp kampen med den usunne ferdigmaten.