USA er tilbake i Paris-avtalen

Foto: Klima- og miljødepartementet

Ukens gode nyhet: Fra i dag er USA igjen med i Paris-avtalen, verdens veikart til å bremse klima-endringene.

Publisert19. feb. 2021
Skrevet avIngvill Bryn Rambøl

Del:

Bare noen timer etter at han hadde avlagt eden som USA’s nye president, signerte Joe Biden president-ordren om at USA skulle slutte seg Paris-avtalen igjen. I dag, fire uker senere, er landet som står bak verdens nest største klimagass-utslipp igjen forpliktet av avtalen.

I desember 2015 var USA ett av de 194 landene som signerte Parisavtalen og forpliktet seg til å kutte klimagassutslipp for å bremse klimaendringene. Men i november i fjor trakk Trump-administrasjonen USA ut av avtalen som de mente undergravde amerikanske økonomiske interesser.

Foto: Klima- og miljødepartementet

«At USA nå er med i Parisavtalen igjen er veldig positivt på flere måter», sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn. «For det første er det viktig for verdens utslipp at USA, som har verdens nest største utslipp av klimagasser, nå vil komme med et oppdatert klimamål og vil fortsette å kutte sine utslipp. Dette kan også bidra til at andre store utslippsland, som Kina og India, også setter seg mer ambisiøse mål. Slik skapes en oppadgående spiral.»

Til uken leder Rotevatn FNs miljøforsamling, UNEA-5, der han sitter som president. Han tror det politiske skiftet i Washington vil bety et positivt retningsskifte for diskusjonene på møtet. På grunn av korona-pandemien er møtet digitalt og skal legge grunnlag for et fysisk møte om et år.

«Jeg er glad for at alle medlemslandene kan møte virtuelt slik at FNs miljøprogram kan fortsette sitt viktige arbeid dette året. Det gir også et signal til verden om viktigheten av å fortsette arbeidet for miljøet under pandemien, og i gjenoppbyggingen, for å få en mer motstandsdyktige samfunn og for å kunne oppnå bærekraftig utvikling», sier Rotevatn.

Del:

Nyhetsbrev

Abonnèr på vårt nyhetsbrev.
Les om personvern.

Åpningstider

VI ER MIDLERTIDIG STENGT GRUNNET COVID-19 RESTRIKSJONER.

Tirsdag-Fredag 12.00-17.00 (STENGT)

Lørdag-Søndag 10.00-17.00 (STENGT)

Billettpriser

Voksen: 120 kr

Student og honnør: 90 kr

Barn mellom 12 og 18: 50 kr

Barn under 12: Gratis

Familiebillett (2 voksne/ x antall barn under 18 år): 240 kr

Nobel Fredsprisvinnere: Gratis

Nobels Fredssenter

Brynjulf Bulls plass 1
0250 Oslo

Kontakt

48 30 10 00
Sentralbordet er åpent hverdager kl. 10-12 og 13-15.00
post@nobelpeacecenter.org