Nord-Irsk fredsprisvinner er død

Bilde av fredsprisvinner, John Hume
Photo from the Nobel Foundation archive.

John Hume ble tildelt Nobels fredspris, sammen med David Trimble, for sin innsats for å finne en fredelig løsning på konflikten i Nord-Irland. Hume ble 83 år gammel.

Borgerrettighetsforkjemper

I påsken 1998 undertegnet de største politiske partiene i Nord-Irland Langfredagsavtalen. Mannen, som av mange ble ansett som hovedarkitekten bak denne fredsavtalen, var den katolske lederen for det moderate Social Democratic and Labour Party, John Hume. Læreren Hume meldte seg inn i 1960-tallets nord-irske borgerrettighetsbevegelse. Som medlem av Europaparlamentet og det britiske Underhuset kom han fram til at Nord-Irland måtte få et utvidet selvstyre og en mer demokratisk maktfordeling. Samtidig arbeidet han aktivt for å skape bedre forbindelser mellom Nord-Irland og den irske republikken og mellom London og Dublin. Spesielt la han vekt på å overbevise IRA-lederen Gerry Adams om at forsatt væpnet kamp var meningsløs. Slik la Hume et godt grunnlag for den historiske fredsavtalen.

"Hume fungerte som brobygger mellom ytterpunktene og skapte framgang i samtalene."
- Christian Borch, november 1998.

John Humes politiske erfaringer fra Europaparlamentet var en viktig drivkraft i hans fredsarbeid, noe han også vektla i Nobelforedraget: “Europas befolkning grunnla institusjoner som respekterte deres mangfold - et Ministerråd, Europakommisjonen og Europaparlamentet - men lot dem også arbeide sammen i fellesskapets betydelige økonomiske interesser. De spilte sin svette og ikke sitt blod. På denne måten brøt de ned murer av mistro og mistillit, og det nye Europa utfoldet seg og fortsetter å utvikle seg basert på enighet og respekt for ulikhetene.”