Malala og uniformen

Photo: Johannes Granseth / Nobel Peace Center

11. desember 2014 var tidenes yngste fredsprisvinner, Malala Yousafzai, på Nobels Fredssenter for å åpne utstillingen om seg selv. Der fikk hun se igjen uniformen hun hadde på seg da hun ble skutt av Taliban.

Publisert8. juli 2020
Skrevet avIngvill Bryn Rambøl
Informasjonsansvarlig
Nobels Fredssenter

Del:

10. oktober 2012 svevde den 15 år gamle pakistanske skolejenta Malala mellom liv og død. Dagen før var hun blitt skutt av Taliban, mens hun satt på skolebussen. De ønsket å stoppe Malalas kamp for jenters rett til å gå på skole. Legene klarte å redde Malala.

Photo: Johannes Granseth / Nobel Peace Center

På dagen to år senere, 10. oktober 2014, kom nyheten om at hun som tidenes yngste fikk Nobels fredspris for sitt uredde arbeid for barn og unges rett til utdanning, sammen med indiske Kailash Sathyarti. Malala selv var opptatt i en kjemitime på skolen da nyheten om fredsprisen ble kjent. Det sier mye om henne at hun ventet med å kommentere tildelingen til skoledagen var over.

Photo: Johannes Granseth / Nobel Peace Center

Da Nobels Fredssenter skulle lage fredsprisutstillingen om Malala og Kailash, foreslo Malala selv å stille ut skoleuniformen hun hadde på seg da hun ble skutt. Ingen i staben rundt Malala visste at familien hadde tatt vare på den blodige uniformen. 

Nå skulle den vises offentlig for første gang. Varsomt ble den fraktet fra Birmingham til Oslo, der den ble stilt ut i hjertet av fredsprisutstillingen.

Buksen og sjalet, som en gang var hvite, var dekket av størknet blod, og en kunne tydelig se hvordan legene hadde klippet opp skoleuniformen for å behandle den hardt skadede jenta. 

Uniformen forteller historien om Malalas uredde kamp for retten til å gå skole og til å ytre seg fritt. I et intervju før utstillingen åpnet i desember 2014, sa Malala:  

«Uniformen er en viktig del av mitt liv, og nå vil jeg vise den frem til andre barn og til folk over hele verden. For det er min og alle barns rett til å gå på skole; og det må vi ikke glemme.»

Del:

Nyhetsbrev

Abonnèr på vårt nyhetsbrev.
Les om personvern.

Åpningstider

VI ER MIDLERTIDIG STENGT GRUNNET COVID-19 RESTRIKSJONER.

Tirsdag-Fredag 12.00-17.00 (STENGT)

Lørdag-Søndag 10.00-17.00 (STENGT)

Billettpriser

Voksen: 120 kr

Student og honnør: 90 kr

Barn mellom 12 og 18: 50 kr

Barn under 12: Gratis

Familiebillett (2 voksne/ x antall barn under 18 år): 240 kr

Nobel Fredsprisvinnere: Gratis

Nobels Fredssenter

Brynjulf Bulls plass 1
0250 Oslo

Kontakt

48 30 10 00
Sentralbordet er åpent hverdager kl. 10-12 og 13-15.00
post@nobelpeacecenter.org