Lyden av klima

Foto: JCP Nordic / Kim Grønneberg

I løpet av det siste året har både engasjementet og dekningen av og rundt klimasaken nådd nye høyder. Med Greta Thunberg i spissen har ungdommen stått opp og samlet seg om sin motstand mot dårlig klimapolitikk.

Som mange av de politiske eller sosiale bevegelsene har klima også for lengst fått sin plass i populærkulturen. De siste årenes serier, filmer og til og med spill har for lengst tatt inn over seg klimaproblematikk og konsekvenser av klimaendringene som hovedantagonist. Men hva med populærmusikken?

Musikk har tidligere hatt sterke linker til sosiale bevegelser, rettighetskamp og opprør opp gjennom historien og sangene har blitt stående igjen som lydsporet. For å nevne noen eksempler, hadde borgerrettsbevegelsen Billie Holidays «Strange Fruit», det Britiske ungdomsopprøret Sex pistols «God Save the Queen» og Irlandkonflikten U2s «Sunday bloody Sunday». Klima- og miljøsaken er heller ingen unntak. Klima- og miljøbevegelsen har røtter helt tilbake til den industrielle revolusjon og engasjementet har kommet i store bølger. Det er derfor ikke overraskende at det er laget låter med miljøtematikk. Det er faktisk laget så mange at alle umulig kan nevnes. Dagens klimaopprør har kanskje ikke funnet sitt soundtrack ennå, men her kan vi komme med noen forslag til hva som kan brukes inntil videre.

Her er våre ti på topp forslag over miljø- og klimasanger som er verdt å merke seg. For å lage listen har vi fått hjelp av musikkekspert Asbjørn Slettemark og professor Mark Pedelty som har skrevet om musikk og klimaaktivisme (ecomusicology) ved University of Minesota.

10. Midnight Oil - Beds Are Burning

Låta til Midnight Oil fra 1987 ble laget som en protestsang som skulle støtte opp under å gi Aboriginene i Australia landet sitt tilbake. Låta handler først og fremst om urfolks rettigheter, men har et klart miljøaspekt. Låta har også senere fått en plass i Rock and Roll Hall of Fame.

9. Marvin Gaye – Mercy Mercy.

Denne soul-klassikeren fra 1971 har også tilnavnet The Ecology. Sangen er en av populærmusikkens mest anerkjente sanger om sorgen over miljøet på jorda. Låta er dessuten kjent som en av verdens beste protestsanger gjennom tidene. Den snakker om ødeleggelsen mennesker har gjort mot jordkloden - med forurensning av lufta, oljesøl, overbefolkning og radioaktivitet. Han spør seg hvor mye misbruk kan egentlig jorda tåle?

8. Michael Jackson - Earth Song

Mye kan sies om MJ, men han kunne lage dramatisk popmusikk. Jorda gråter og himmelen faller ned, synger han mens han er hovedpersonen i en spektakulær video, filmet på en rekke steder i verden, med vindmaskiner, en brennende jordklode og utrydningstruede dyrearter som bakgrunnsteppe. Sangen ble så populær at den er en selvfølge å nevne når vi snakker om låter som har fått miljøspørsmål inn i folks bevissthet. I 1995/96 nådde låta helt til topps på en rekke hitlister verden over.

7. The Eagles – The Last Resort

Det samme kan sies om låta til det Eagles fra 1976. Populariteten til bandet gjorde at låta og budskapet nådde ut tilmange som kanskje ikke ellers ville tenkt så mye på klima og miljøspørsmål. Sangen forteller oss hvordan mennesker til slutt alltid ødelegger steder som er vakre.

6. The Clash – London Calling

Joe Strummer og Mick Jones apokalyptiske sang fra 1979 om et London etter en atomulykke. De skrev sangen som en reaksjon på spenningen i atomvåpen-situasjonen som var på 1970-tallet og den refererer til konsekvensene av ulykken og et oversvømt London.

5. Neil Young – After the Gold Rush

Låten After the Gold Rush kommer fra plata med samme navn fra 1970.Teksten i sangen handler om miljøet i form av et drømmesynscenario. De tre versene er delt inn i fortid, nåtid og en det siste tar oss med langt inn i fremtiden. I originalversjonen synger Neil Young:

«Look at Mother Nature on the run in the 1970s» og verselinja blir oppdatert av Young hvert tiår siden sangen ble gitt ut. Låta har blitt laget i andre versjoner og covret en rekke ganger av kjente artister. Man kunne også være vitne til at Thom Yorke fremførte låten solo under Radioheads konserter i 2003. Neil Young lagde også en rekke andre låter med klimatematikk etter 1970, bland annet på konseptalbumet Greendale fra 2003 og Fork in the Road fra 2003. Mest kjent er låten «Mother Earth (Natural Anthem av Neil Young & Crazy Horse fra 1990.

4.Pixies – Monkey gone to heaven

Denne Pixies-låta fra 1989 er ikke nødvendigvis en protestsang, selv om miljøtematikk og det å være klimabevisst absolutt blir tatt opp i sangen. Det synges blant annet om hvordan mennesker ødelegger havet og om hvordan vi har ødelagt ozonlaget. Black Francis, som skrev sangen, beskriver hvordan havet er blitt brukt som et stort toalett. Sangen har også bibelske referanser og henviser til menneskets plass i universet.

3. Bonnie Dobson / The Gratefull dead / National – Morning Dew

Sangen Morning Dew er en post-apokalyptisk låt skrevet av Bonnie Dobson i 1962. Låten ble senere omskrevet og gjort om til en rekke andre versjoner. Det er oppført hele 29 nyinnspillinger og versjoner av denne låta – seks ble alle laget i 1968. The Greatfull Deads vesjon fra 1967 var kanskje den som har gjort låta så kjent som det den er i dag. I 2016 fikk vi også en nyversjon av bandet The National.

2. Radiohead – Idioteque

Låta Idioteque kommer fra albumet Kid A som ble gitt ut i 2000. Låtas hovedtematikk er klimaendring, selv om teksten kan virke abstrakt og usammenhengende. De synger «Ice age coming/Throw it in the fire/We're not scaremongering/This is really happening». Låta skal minne oss på hva som kan skje om vi ikke tar miljø- og klimaproblematikk på alvor.

Låta ble plukket ut av Vokalisten Silje Halstensen, i bandet Bendik, sammen med Asbjørn Slettemark og Nobels Fredssenter da de skulle velge ut en låt om klima som skulle covres på Øyafestivalen i 2018.

1. Joni Mitchell -Big Yellow Taxi

"Don't it always seem to go that you don't know what you've got til it's gone? "

Joni Mitchells Big Yellow taxi er kankje den låta som har hatt størst innflytelse av alle klimalåter. Mark Pedelty, professor i ecomusicology sier dette om låta «Inescapable. It seems to be the first thing that pops into mind whenever I tell someone what I do. At least that is true in the US and Canada”. Dette gjelder nok også for resten av verden, dette er låta flest forbinder med miljø og klima. Sangen handler om et paradislignende sted som blir jevnet med jorden for å bygge parkeringsplass, et rosa hotell, butikk og en nattklubb. Man kan høre en tekstlinje som ber bønder slutte å bruke giftige sprøytemidler – da man heller vil ha litt stygge epler, enn giftige. Big Yellow Taxi har hatt et langt liv og vært i toppen av hitlistene ved flere anledninger. Det er laget en rekke versjoner og nyinnspillinger av andre artister, blant andre Bob Dylan i 1973. Ane Brun gav i 2017 ut sin versjon av låten.