Gratulerer Abiy Ahmed Ali

Foto: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter

Statsminister Abiy Ahmed Ali er årets vinner av Nobels Fredspris.

Publisert11. okt. 2019
Skrevet avChristian Berg

Del:

Abiy mottar prisen særlig for sin innsats for fred mellom Etiopia og Eritrea.

Abiy har vært statsminister i Etiopia siden april 2018 og har hele tiden vært klar på at han ønsket å gjenoppta fredsamtalene med Eritrea. Fredsavtalen mellom landene ble signert samme år. En viktig forutsetning for avtalen var at Abyi sa seg villig til å godta løsningen Den internasjonale grensekomminsjonen for landene kom med i 2002.

-Fred skapes ikke av én part alene. President av Eritrea, Afwerki grep den hånden statsminister Abiy strakte frem og bidro deretter til å formalisere fredsprosessen mellom de to landene, uttalte den Norske Nobelkomiteen i sin kunngjøring. Nå håper de fredsavtalen vil bidra til en positiv utvikling for hele befolkningen både i Etiopia og i Eritrea.

"Fredsprisen til Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali er viktig og spennende fordi den går inn i en pågående fredsprosess"
Liv Tørres, direktør for Nobels Fredssenter

Lignende priser har man sett tidligere fra Nobelkomiteen, blant annet Fredsprisen for 2016 som gikk til den daværende colombianske presidenten Juan Manuel Santos.

Dette er åttende gang fredsprisen går til det afrikanske kontinent og prisen setter fokus på flere positive utviklingstrekk på kontinentet. I tillegg til fredsavtalen med Eritrea har Abyi også engasjert seg i andre freds- og forsoningsprosesser i Øst og Nord-Øst Afrika, blant annet i den langvarige konflikten mellom Kenya og Somalia, skriver Nobelkomiteen.

Ny Fredsprisvinner, ny Fredsprisutstilling

I år det 100. gang fredsprisen deles ut, og for femtende gang lager Nobels Fredssenter en utstilling om årets prisvinner. Fredsprisutstillingen åpnes alltid av fredsprisvinneren selv dagen etter seremonien i Rådhuset, 11. desember.

-Det betyr at vi har åtte uker på oss til å lage en utstilling, og det er veldig knapp tid. Så allerede i dag starter det spennende arbeidet, sier Tørres.

"Det betyr at vi har åtte uker på oss til å lage en utstilling, og det er veldig knapp tid. Så allerede i dag starter det spennende arbeidet"
Liv Tørres.

Del:

Nyhetsbrev

Abonnèr på vårt nyhetsbrev.
Les om personvern.

Åpningstider

tirsdag-søndag 10-18

NOBELS FREDSSENTER GJENÅPNER DØRENE 20. JUNI.

Avvik i ordinære åpningstider

Billettpriser

Voksen: 150 kr

Student/Honnør: 100 kr

Barn fra 12: 50 kr

Barn under 12 år: Gratis

Sponsoransatte: Gratis

Nobels Fredssenter

Brynjulf Bulls plass 1
0250 Oslo

Kontakt

48 30 10 00
Sentralbordet er åpent hverdager kl. 10-12 og 13-15.00
post@nobelpeacecenter.org